Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tahanice o Paroubka, msta za Zimolu: Sjednocení se ČSSD nedaří, říká expert

Autor: Jakub Veinlich - 
28. června 2017
06:03

Vzpoura v jihočeském kraji kvůli Jiřímu Zimolovi, neposlušnost kvůli sestavování kandidátky v Praze anebo nevítaný pokus o návrat Jiřího Paroubka. I to jsou viditelné problémy současné ČSSD. Nové vedení přitom hlásalo, že chce stranu sjednotit, aby spory utichly. Zatím se to ale nedaří. Úřadující předseda sociálních demokratů Milan Chovanec ale mlčí. Nevyjádřil se ani volební lídr Lubomír Zaorálek. 

„Uvnitř sociální demokracie cítím neklid, místo toho, aby se sociální demokracie soustředila na získávání voličů a prosazovala vlastní programová témata, zabývá se stále dokola vnitřními problémy,“ začal svůj poslední projev v čele ČSSD před dvěma týdny Bohuslav Sobotka.

I proto se Sobotka rozhodl odstoupit a vedení strany předal do rukou svého dosavadního zástupce Milana Chovance. „Já jsem připraven udělat maximum proto, aby se sociální demokracie sjednotila. Pevně doufám, že dneškem končí veškeré hádky v sociální demokracii, veškeré zaobírání se sama sebou,“ navázal Chovanec na Sobotkův rezignační projev.

Jak se mu sjednocování sociálních demokratů daří, ale Chovanec Blesk.cz odmítá říct. Na žádosti o rozhovor nebo krátký komentář má jeho mluvčí vždy jen zamítavé odpovědi.

V posledních dnech to ale vypadá, že straníci úřadujícího předsedu v polovině června příliš neposlouchali. Problémy před volbami, i přes padající preference ČSSD, totiž neutichají.

VIDEO: Bohuslav Sobotka se rozhodl skončit v čele ČSSD. Straně se propadají před volbami preference. Sociální demokraty teď řídí Milan Chovanec
Video  Sobotka odchází z vedení ČSSD: Musíme se změnit, voliči neoceňují naši práci.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kvůli vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátky odstoupilo z voleb devět Jihočechů, kvůli sestavení kandidátky protestuje část pražské ČSSD a v Cerhenicích si předseda Marek Semerád postavil hlavu a chce do strany vrátit zpět Jiřího Paroubka. ČSSD se podle odborníků nedaří napravit před volbami reputaci.

„Navenek to vše nepůsobí dobře a ČSSD se nedaří představit jako konsolidovanou stranu, která sbírá energii do voleb, a to jí nepochybně škodí,“ řekl Blesk.cz k vnitřním problémům původně nejsilnější vládní strany politolog Milan Znoj z Karlovy univerzity.

Další politolog Lukáš Jelínek, který má blízko k sociální demokracii, tvrdí, že neklid v ČSSD trvá už přes dvacet let.

„To že se sociální demokraté přou o kandidátky, o postavení na kandidátkách, o interní předpisy, že na sebe podávají žaloby, tak to je takový kolorit, který se v posledních letech nijak zvlášť nemění,“ shrnul Jelínek pro Blesk.cz situaci v ČSSD.

VIDEO: Volebním lídrem ČSSD do voleb je teď Lubomír Zaorálek. Ve Studiu Blesk parodoval Andreje Babiše

„Já to nechci hodnotit. Já jsem oznámil svůj odchod z politiky pro nesouhlas s vedením sociální demokracie jako celkem a moc se toho od té doby nezměnilo, odešel pouze předseda a nemám chuť ani důvod se k tomu jakkoli dál vyjadřovat,“ zlomil hůl nad svou domovskou stranou odcházející poslanec Jeroným Tejc.

Boj o místa na kandidátkách

Největší spory se teď v rámci sociální demokracie řeší především okolo pražské a jihočeské kandidátky pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Část pražských sociálních demokratů chce přepočítat hlasy z primárek, které sesadily z postu volebního lídra ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka a naopak vynesly post volební jedničky místopředsedovi strany Petru Dolínkovi, což je blízký člověk Bohuslava Sobotky.

„Pražská kandidátka je pokus revokovat volbu. Je to konflikt se sobotkovskou skupinou. Ale myslím si, že se tady nebude asi revokovat nic,“ míní politolog Znoj.

Zimola zpět na kandidátku?

Zvrat podle něj ale může přijít v případě jihočeské kandidátky. Z ní na protest proti vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly odstoupilo už devět lidí – naposledy hejtmanka Ivana Stráská. Podle Znoje to může s vedením sociální demokracie zacloumat tak, že nakonec Zimolu vrátí do hry.

„Myslím si, že Jiří Zimola má připravenou strategii, jak ten tlak může stupňovat, a myslím si, že vedení ČSSD nakonec ustoupí a Zimolu na kandidátku vezme,“ čte celou situaci Znoj.

Problém Paroubek

Olej do ohně ve zjitřené době v sociální demokracii přilévá v posledních dnech také bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek, který usiluje o návrat do strany. Přihlášku si podal ve středočeských Cerhenicích. Návrat ještě před tím ale odmítli schválit v Praze, kde byl Paroubek dřív členem.

„Nemyslím si, že by ten příběh měl nějaké překvapivé rozuzlení. Nemyslím si, že se Jiří Paroubek do sociální demokracie vrátí,“ vidí Paroubkovy šance na návrat do politiky Lukáš Jelínek.

A podobně se ke kroku cerhenické buňky, která chce bývalého šéfa ČSSD angažovat, staví i Milan Znoj. Podle něj se Paroubek jen stal nástrojem místního předsedy. „Marek Semerád si hraje vlastní politické hry ve středních Čechách a využívá k tomu Paroubka,“ řekl Blesk.cz politolog.

VIDEO: Jiří Paroubek v rozhovoru pro Blesk tvrdí, že chce ČSSD pomoct:

A ani někdejší Paroubkův stranický spojenec – poslanec a lídr kandidátky v Ústeckém kraji – Jaroslav Foldyna nevidí pro návrat bývalého šéfa žádný prostor. Straně by to prý nijak neprospělo, nějaká silná osobnost prý ale ČSSD chybí. „Jistě je ve straně poptávka po člověku naturelu Jiřího Paroubka, ale nikoli po Jiřím Paroubkovi jako takovém. Rebranding Jiřím Paroubkem už tu byl. Cenu toho platíme ještě dnes,“ řekl k touze bývalého premiéra po návratu Foldyna.

Za čtyři měsíce už bude po volbách. Sociální demokraté ale ne v příliš dobré náladě uvnitř strany hledají znovu volební strategii, včetně volebního manažera. Předvolební průzkumy je mnohdy řadí až na třetí místo za ANO a KSČM. Problémy s kandidátkami ale řešilo v minulých dnech například i hnutí ANO. Jako lídr odstoupil na Vysočině ministr financí Ivan Pilný a kandidaturu odmítl nakonec i poslanec Martin Komárek, který svým rozhodnutím naštval Andreje Babiše. ODS si schválila kandidátky i volební program v pondělí.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ivoadler ( 29. června 2017 09:41 )

Ne, myslím tím český fašismus se zdenekk a ignotus.

ivoadler ( 28. června 2017 18:52 )

Ano, takhle začíná fašismus.

dzery ( 28. června 2017 17:40 )

Kdyby nebylo tolik,no řekněme divnejch lidí nebyl by komunista prezidentem a Bureš by neměl takovou podporu.

ivoadler ( 28. června 2017 13:48 )

Výzvou pro demokratické síly v ČR je vykopnutí z parlamentu advokáta zlodějů TOP 09. A to je reálné.

ivoadler ( 28. června 2017 13:45 )

Doporučuji omezit volební právo jen na inteligentní voliče. Nezní to sice moc demokraticky, ale Zdeňkovi to udělá dobře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa