Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Končící Zimola chystá kvůli aférám audit. Dojel si pro podporu za Zemanem

Autor: Jakub Veinlich - 
26. dubna 2017
17:20

Nastal den loučení. Zítra Jiří Zimola z ČSSD složí svoji funkci. Ještě před tím se ale spěchal rozloučit s prezidentem Milošem Zemanem. O schůzku prý požádal sám. Nejúspěšnější sociální demokrat v loňských krajských volbách končí mimo jiné kvůli aférám okolo svého nového domu na Lipně i vysokým platům v jihočeských nemocnicích.

U Miloše Zemana strávil Zimola něco málo přes hodinu. Jak sám dopředu avizoval, prezidentovi prý řekl i svou verzi, co údajně stojí za jeho koncem v krajské politice. Končící hejtman tvrdí, že obě kauzy byly minimálně koordinované některými lidmi z vedení jeho strany. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka to popřel.

„Pan prezident se zajímal o vysvětlení těch kauz, které já teď osobně vysvětlovat musím a chci vysvětlit,“ řekl Zimola po schůzce s Milošem Zemanem. Jaký postoj prezident zaujal, ale neřekl. „Pan prezident mi po vysvětlení vyslovil své sympatie,“ řekl jen stroze končící hejtman.

Jiří Zimola si prý k Zemanovi nepřijel pro podporu, cítí ale jeho sympatie: 

Zimola: Jako hejtman končím

Zimola zopakoval, že se zítra po osmi a půl letech vzdá křesla jihočeského hejtmana. A přislíbil, že vysvětlí své kauzy podrobně na otevřené tiskové konferenci, na které chce také zveřejnit audit, který si nechal zpracovat na stavbu rekreačního sídla v Lipně.

„Brutální politický tlak byl veden z jižních Čech a mám signály o tom, že mohl být koordinován s vedením sociální demokracie. Nehodlám na nikoho z vedení nebo osoby blízké vedení sociální demokracie ukazovat,“ řekl Zimola s tím, že i nadále chce zůstat sociálním demokratem a chce kandidovat v nadcházejících podzimních volbách do Poslanecké sněmovny.

Do Sněmovny z posledního místa

„Nedojde-li k jakýmkoliv krokům ze strany sociální demokracie, pak budu figurovat na posledním 22. místě jihočeské kandidátky,“ řekl prý Zimola prezidentu Zemanovi. „Jsem to já, kdo v posledních třech krajských a jedněch parlamentních volbách zvítězil na jihu Čech dokonce s největším počtem preferenčních hlasů,“ odůvodnil Zimola své odhodlání říct si znovu o důvěru voličů.

Odcházející hejtman Zimola nevěří, že by ho vedení ČSSD neschválilo na kandidátku:

Opozice a následně i ANO kritizovaly jihočeskou sociální demokracii za to, že předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha má roční příjem 7,2 milionu korun. Zároveň kritikům vadilo, že Bláha nechává v Lipně nad Vltavou stavět pro Zimolu rekreační dům. Zimola to označil za pseudokauzy, ohlásil ale svou rezignaci a plánuje se očistit prostřednictvím auditu.

Vše je prý čisté. V květnu to chce Zimola dokázat zadaným auditem: 

I přes své aféry je Zimola v jižních Čechách stále populární. Patří ale k hlasitým kritikům vedení ČSSD včele s Bohuslavem Sobotkou. Premiér a šéf strany mu nemůže zapomenout mimo jiné i účast na takzvané lánské schůzce těsně po skončení předčasných voleb 2013. Sobotka utajovanou schůzku, které se Zimola zúčastnil, prezentoval jako pokus o stranický puč, Zeman následně otálel se jmenováním Sobotky premiérem.

Podívejte se, jak Jiří Zimola oznamoval, že se kvůli tlaku vzdá postu hejtmana: 

 

 

 

 

marais ( 26. dubna 2017 19:36 )

Politik si snadno zkazí pověst..a to se stalo vám..takže nefňukejte! Nikdo z čssd vás k chytráctví nenutil ... .

oldedek ( 26. dubna 2017 18:38 )

"Zimola: Zemanovi jsem kauzu vysvětlil, vyjádřil mi sympatie..." S tím jsem Zimola počítal - patříš do jeho stáda, který mu řídí Vráťa, Jirka a tovaryš Nejedlý ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa