Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ANO proklepne finančák: Jak to bylo s (ne)darem od zetě Babišovy náměstkyně?

Autor: Jakub Veinlich - 
27. června 2017
06:15

Ve výroční finanční správě hnutí ANO za rok 2014 chybí podle šéfa kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Vladimíra Koníčka údaj o daru od Davida Rusňáka. Tedy zetě někdejší Babišovy ministerské náměstkyně Aleny Schillerové. Rusňák měl přitom pomáhat v roce 2014 s financováním kampaně hnutí v Brně. Babiš tvrdí, že o žádný dar nešlo, Rusňák má dohledat účty. 

„Pro nás je nepřijatelné, abychom měli takové sponzory. Já jsem okamžitě nařídil krajské organizaci, protože to je jejich sponzor, krajské organizaci Jihomoravského kraje, aby okamžitě ten dar vrátili a aby dali návrh na vyloučení pana Rusňáka z hnutí,“ řekl v polovině května Blesk.cz Andrej Babiš.

Reagoval na fakt, že David Rusňák figuruje mezi 18 obviněnými v kauze vynášení informací z policejních spisů. Podnikatel nakonec opustil hnutí sám, jeho manželka, brněnská radní a dcera ministerské náměstkyně Aleny Schillerové, odstoupila z kandidátky ANO pro podzimní sněmovní volby.

Rusňák měl dát v roce 2014 hnutí nepeněžitý dar přes jeden milion korun v rámci kampaně ke komunálním volbám. Což ani sám podnikatel nerozporoval. Blesk.cz naopak pomoc hnutí ANO potvrdil, stejně jako jeho tchyně – náměstkyně tehdejšího ministra Babiše – Alena Schillerová.

VIDEO: Schillerová potvrdila, že její zeť sponzoroval hnutí ANO. Odmítla ale, že by se právě kvůli tomu dostala na ministerstvo financí

„Jestli to byl dar, a jakým způsobem to strana měla evidovat ve svém účetnictví, to mi nepřísluší posuzovat. Já jsem jen poskytl podporu straně, jejímž řadovým členem jsem tehdy byl. Žádnou podepsanou smlouvu jsem od hnutí neobdržel a ani jsem v té souvislosti neuplatňoval slevu na dani z titulu daru,“ napsal Rusňák v květnu Blesk.cz v textové zprávě.

Nic o podobném plnění ale ve finanční zprávě hnutí ANO prý není. Tvrdí to šéf kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Koníček (KSČM). Požádal proto předsedu Andreje Babiše o vysvětlení. „Pan předseda trvá na tom, že to nepodepsal, tak žádný dar nebyl,“ řekl Koníček Blesk.cz.

Rusňák má dodat podklady

Andrej Babiš ale opět svá tvrzení mírně poupravil. Už kategoricky neříká, že by nešlo o dar. David Rusňák prý ale musí veškeré plnění doložit. „Ta jeho firma (DRFG – pozn. red.) musí prokázat to plnění. Takže musí dodat všechny podklady, které prokážou, že údajně plnil. Ani my, ani on ale nemá žádnou smlouvu,“ řekl nové informace Blesk.cz Babiš.

Pokud Rusňák skutečně vše doloží, může přijít podle Babiše dohoda o narovnání.

To už bude ale nejspíš v době, kdy se bude finanční zprávou – respektive daňovým přiznáním hnutí ANO z roku 2014 – zabývat finanční úřad. Chce se na něj obrátit právě Koníček. „Já to vidím tak a zvlášť, když platí nový občanský zákoník, že o dar šlo. Nemusí být totiž písemná dohoda k uzavření té smlouvy, tudíž dle mého názoru smlouva uzavřená byla, ale my už s tím teď nic neuděláme – to musí rozseknout finanční úřad,“ řekl Blesk.cz Koníček.

Šetření úřadu ale zůstane veřejnosti utajené. Ten totiž musí mlčet. „Obecně platí, že je správce daně vázán zákonnou povinností mlčenlivosti podle daňového řádu, proto výsledky šetření u konkrétního subjektu nemůžeme zveřejňovat,“ tvrdí mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

repoIes ( 27. června 2017 11:02 )

ignotus:

kukuku ( 27. června 2017 08:34 )

Ty máš hnojem vyplněné mozky všech svých virtuálních nicků.

kukuku ( 27. června 2017 07:41 )

Nepeněžitý dar může být i traktorová vlečka hnoje. Tu dostat a správně zanést do účetnictví včetně finančního ohodnocení - to musí být radost (a nejjednodušší je ji okamžitě vrátit).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa