Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Herman na Hrad, velí Šojdrová. A Čunek má podle ní už funkcí dost

Autor: Jakub Veinlich - 
8. března 2017
06:20

Je to zkušená politička. Michaela Šojdrová byla 14 let poslankyní KDU-ČSL, dále také místopředsedkyní strany a na čas i její úřadují šéfkou. Blesk.cz se jí proto zeptal, jak vidí ambice lidovců jít do voleb v koalici se STAN. Šojdrová tu věří ve výsledek i okolo 15 procent hlasů. Za předsedu KDU-ČSL chce Šojdrová dál Pavla Bělobrádka, na Hrad by poslala ministra kultury Daniela Hermana a senátora a zlínského hejtmana Jiřího Čunka do vedení příliš nechce. Naopak by mu některou z politických funkcí ještě sebrala.  

Ostatní strany už vymýšlejí volební strategii, píšou volební programy a sestavují kandidátky. U lidovců a hnutí Starostů a nezávislých mají ale jinou práci. Stále dohadují detaily společné koalice, ve které budou lovit na podzim voliče. Podle Michaely Šojdrové zatím kandidátky ještě nejsou hotové. „Je to ve fázi vyjednávání. Stále je to ještě otevřené. Hledáme stále nejvhodnější variantu,“ uvedla.

Lidovci prý nabízejí kvalitní osobnosti, které se i přes politické funkce neodtrhli od svého regionu. Stranu navíc čeká na konci května v Praze volební sněm. Post chce uhájit Pavel Bělobrádek. Hlásí se ale také Jiří Čunek. „Já osobně bych nedoporučovala, aby štěpil své síly na další funkce,“ řekla v rozhovoru pro Blesk.cz Šojdrová.

KDU-ČSL se rozhodla nejít do voleb sama, ale v koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Není to pro lidovce velký risk?

My jsme o tom, jaká ta spolupráce bude nejlepší, hlasovali na celostátním výboru. Já jsem hlasovala pro návrh koalice, protože si myslím, že na to máme, vzájemně oslovit voliče. Myslím, že i po krajských volbách bylo vidět, že Starostové mají určitou sílu ve středních Čechách a v Liberci. Mají zajímavé osobnosti a myslím, že i programově se dost shodujeme.

Kandidátky ještě nemáte uzavřené. Podle vašich slov hledáte vhodné osobnosti. Jsou mezi vámi ale vůbec takoví tahouni?

My jsme zatím společné kandidátky koaliční neodsouhlasili, protože je to ve fázi vyjednávání. Stále je to ještě otevřené. Hledáme stále nejvhodnější variantu. Už máme jasné lídry například na jižní Moravě, kde bude kandidovat Jiří Mihola. U nás na Zlínsku pak Ondřej Benešík. To jsou osobnosti, které jsou plně na svém místě.  Já si myslím, že v politice musí být lidé, kteří jsou pracovití, kteří jsou odborně zdatní – a pak tam musejí být lidé, kteří dokáží také mediálně zaujmout. V čele KDU je to Pavel Bělobrádek, Marian Jurečka, Daniel Herman – to jsou zase ministři, kteří prokazují schopnosti lídrů.

Je ještě možné, že koalice se STAN nakonec nevznikne?  

Obě strany dělají vše proto, aby výsledkem byla společná koaliční kandidátka. Ale do doby podání nebude jisté nic. Zdá se mi, že jsou jisté politické síly, které z toho mají strach. A že dělají řadu věcí, jak nás rozeštvat, jak nás oslabit, jak zpochybnit tento koncept a mají spoustu nástrojů, jak se o to pokouší.

Je jedním z těch nástrojů i to, že vyšlo nedávno najevo, jak se obsazují některé funkce lidmi ze STAN? Že to místopředseda Starostů Stanislav Polčák komunikuje s lidmi z mafiánského prostředí?

Myslím, že ano. Protože to je stará věc, to není nic nového. Takže to měl někdo v šuplíku a vytáhl to zrovna teď, kdy se mu hodilo to použít. Zrovna úplnou náhodou to vyšlo najevo poté, co v ČT běžel film Gangster Ka.

Europoslanec Stanislav Polčák (za TOP 09) Europoslanec Stanislav Polčák (za TOP 09) | Profimedia.cz

Ublížilo to nějak tomu vyjednávání mezi lidovci a STAN?

Všichni jsme si ověřovali, o co vlastně jde, jaká byla realita, jak to dnes vidí STAN. Důležité je, že konkrétně Stanislav Polčák nikam nekandiduje. Mně osobně tyto kontakty pan Polčák vysvětlil. Za prvé mi řekl, že se necítí být někým vázán, manipulován, že by se nechal od někoho vodit, aby někam někoho dosazoval. A za druhé, on je úplně mimo vedení STANu (v tuto chvíli je Stanislav Polčák stále ještě místopředsedou hnutí, pozn. red.) a nezasahuje už do politického dění hnutí.

Jaké šance dáváte té společné koalici?

Máme na to překročit těch potřebných 10 procent a získat někde mezi 10 a 15 procenty. Na to bychom si tedy měli věřit. Myslím si, že když budeme postupovat seriózně, tak si nás voliči vyberou jako variantu, vzhledem k tomu, co teď některé strany předvádějí.

Platí, že jediným kandidátem na předsedu lidovců je pro květnový sjezd strany Pavel Bělobrádek?

Platí. Řekla bych, že Pavel Bělobrádek by přivítal určitou soutěž v tomto směru. Ono je to vždy zdravé. Asi by ale nebylo moc logické teď vystřídat Pavla Bělobrádka – to si neumím úplně představit. Čelit lidem jako je Andrej Babiš nebo Mirkovi Kalouskovi není úplně jednoduché. Myslím si, že to Pavlu Bělobrádkovi nikdo moc nezávidí a že se do toho ani ostatní moc nehrnou. Pavel to zvládá dobře, spíš potřebuje podporu.

Bylo veřejným tajemstvím, že vztahy mezi Pavlem Bělobrádkem a Marianem Jurečkou nebyly idylické. Už vše urovnali?

Rozumí si velmi dobře. Co je problém u obou, je nedostatek času. Některá nedorozumění vznikla jen proto, že si nestihli říct a vysvětlit své postoje. Vím, že se tam odehrávalo i něco v rámci nějakého hlasování.

Řekla bych, že každý vnímá Mariana Jurečku jako někoho, kdo určitě by mohl také být předsedou. Ale dnes je výborným ministrem zemědělství, výborným 1. místopředsedou a není důvod se o křeslo předsedy hádat. Je naopak dobré předsedu teď posilovat.

Měl by se v příštím vedení objevit i Jiří Čunek, který zaznamenal v krajských volbách?

Jsem velmi ráda za to, že se nám podařilo uspět v krajských volbách. A Jiří Čunek má obrovskou odpovědnost za Zlínský kraj. Dostal tak silný mandát – tak obrovské očekávání, že já osobně bych nedoporučovala, aby štěpil své síly na další funkce. V žádném případě…

On má už tři…

No právě…

Takto na podzim komentoval volební úspěch Jiřího Čunka v krajských volbách šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek:

Je senátorem, hejtmanem Zlínského kraje a také starostou Vsetína. A to sliboval, že se funkce starosty vzdá…

Myslím si, že se dá zvládnout ještě ta funkce hejtmana s funkcí senátora – tam se to dá krásně i propojit. Může vlastně dobře lobbovat za ten kraj na úrovni českého parlamentu. Na úrovni města to vím, že Jiří Čunek zvažuje, jak tu situaci řešit. Ono to asi není úplně jednoduché.

Já ho za to nechci kritizovat, ale rozhodně pokud se ptáte na jeho další rozšiřování funkcí – ne že by on nebyl schopný být třeba místopředsedou – to on na to určitě nějaké schopnosti má. Ale nemůže to teď časově zvládnout. On musí dostát té zodpovědnosti, kterou dostal od voličů ve Zlínském kraji a být dobrým hejtmanem. To je hlavní zodpovědnost, kterou teď má.

Měla by mít KDU-ČSL ambici postavit vlastního kandidáta na prezidenta?

Určitě musíme mít ambice postavit kandidáta. Pokud říkáme, že chceme lepší reprezentaci České republiky, pak musíme říct, kdo je tím, kdo by ten nárok splňoval, nebo koho si představujeme. My jsme v tuto chvíli ještě nerozhodli, protože řešíme především problém předvolební koalice. S našimi členy ale debatujeme o kandidátech. Jedna věc je kandidát, který by plně splňoval moji představu jako křesťanského demokrata, jak by mohl vypadat prezident. Já se netajím tím, že pro mě by to byl Daniel Herman, například.

Ale nejsem si jistá, co převáží – jestli se budeme dívat na to, že je to typický kandidát KDU-ČSL, tedy naší tváří, stejně jako byla v posledních volbách Zuzana Roithová. Nebo převládne názor i mezi našimi členy, že se máme shodnout na jednom silném kandidátovi. A to není jen o tom, zda to bude kandidát pravice, nebo levice. Já si myslím, že to má být kandidát, který bude všechny občany spojovat. Což se tedy Miloši Zemanovi moc nedaří. Zatím není nic rozhodnutého. Určitě ale budeme hledat svého typického kandidáta anebo najdeme silného kandidáta, kterého podpoří i další strany.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
rockyshowman ( 18. března 2017 17:22 )

 Ježíši Kriste, ta baba se určitě zbláznila, jinak to není možné.

oltec ( 9. března 2017 15:52 )

Šojdrova je uplně zbytečná vyžírka v parlamentu její nápln je válení se v lavicích nebo výlety po ruzných památkách ve městech eu.Čr je platná jak mrtvému kabat je tam na nic ze obrovské peníze

salto ( 9. března 2017 08:59 )

Doufám, že flanďáci a ti druzí vyžírkové a pijavice dostanou u voleb za vyučenou a snad budeme ušetřeni takovýchto výkřiků do tmy

barracuda.sro ( 8. března 2017 16:42 )

Šojdrová asi hulí dobrej matroš !!

hejhej ( 8. března 2017 15:20 )

Stačilo si přečíst pár řádků na začátku článku. Šojdrová asi není normální.Kdo by volil Hermana, vlastizrádce a lháře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa