Hnutí Severočeši.cz definitivně vypadlo z letošních krajských voleb. Ústecký soud dnes zamítl jako nedůvodnou jejich žalobu proti krajskému úřadu Ústeckého kraje. Uvedla to mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Křídlo Severočechů, které má blízko k podnikateli Jiřímu Zelenkovi, chtělo žalobou zvrátit odvolání všech svých kandidátů. Ty nechala minulý týden coby zmocněnkyně odvolat první místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková.

Žaloba byla krajským správním soudem shledána nedůvodnou. Zásah v podobě vyškrtnutí z kandidátní listiny byl učiněn v souladu se zákonem,“ řekla Trejbalová. Soud má teď měsíc na písemné odůvodnění rozhodnutí, zatím je zveřejněna jeho zkrácená verze. Severočeši mohou podle Trejbalové podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Hnutí Severočeši.cz bude dle slov poslance Bronislava Schwarze, který byl několik měsíců předsedou, žádat opakování krajských voleb v Ústeckém kraji. „Budeme chtít opakovat volby, protože si myslím, že to (Hana) Jeníčková udělala (odvolání kandidátů) ze msty. Domnívám se i, že se krajský soud v rozhodnutí ukvapil,“ řekl Schwarz. V krajských volbách v roce 2012 získali Severočeši devět mandátů a byli třetí nejsilnější stranou krajského zastupitelstva. Po odchodu jednoho člena zůstal osmičlenný klub.

Situace uvnitř třetího nejsilnějšího krajského hnutí je nepřehledná. Severočeši se v roce 2013 rozdělili na dva tábory, jeden blízký Jeníčkové a bývalému předsedovi Františku Rybovi a druhý zastoupený Schwarzem a podnikatelem Jiřím Zelenkou. Zelenkovi lidé uspořádali v únoru 2014 valnou hromadu, na které odvolali z vedení přívržence rivalů. Soud letos pravomocně rozhodl, že valná hromada proběhla v rozporu se stanovami a zákonem a označil ji, stejně jako všechny navazující kroky za neplatné. Mostecký soud dnes rozsudek formálně doplnil i o bod, že neplatné bylo i zvolení Zelenky prvním místopředsedou.

V krajských volbách v roce 2012 získali Severočeši v pětapadesátičlenném zastupitelstvu devět mandátů a byli třetí nejsilnější stranou. Po odchodu jednoho člena zůstal osmičlenný klub.

Fotogalerie
5 fotografií