Lídr sociální demokracie nebyl do čela Středočeského kraje zvolen v řádných volbách, v roce 2014 totiž nahradil svého stranického kolegu Josefa Řiháka. Necelý rok předtím působil jako poslanec, čtyři roky dělal starostu v Nymburce. Figuruje v několika neziskových organizacích a spolcích. Davidu Rathovi dělal v době, kdy kraj řídil, náměstka a dokonce ho obhajoval před soudem.

Petera byl před nástupem do hejtmanského křesla kritizován za souběh mnoha funkcí. Kolik je možné jich s čistým svědomím vykonávat? „Je to o tom, jakou funkci vykonáváte,“ poznamenal s tím, že co se týká funkce hejtmana, tu by měl člověk vykonávat na plný úvazek. Funkce starosty se ale dala zvládnout a bylo to podle něj ku prospěchu obou stran.

Dotační diskriminace některých obcí

V loňském roce podepsalo zhruba šest desítek zástupců středočeských obcí a měst petici za lepší rozdělování dotací v kraji. Stěžovali si, že peníze tečou přednostně do míst, ve kterých vládne ČSSD nebo koaliční KSČM. Dokonce kvůli tomu protestovali před krajským úřadem.

Podle Petery je ale vše v pořádku. „Dle mého názoru to probíhá standardním způsobem, protože jak podmínky v oblasti grantové politiky schvaluje zastupitelstvo, tak je stanovena komise, která je zastoupena ze všech politických stran,“ řekl.

Tomu ale starostové „postižených“ obcí a měst příliš nevěří. Za posledních pět let si totiž osm nejúspěšnějších obcí rozdělilo 300 milionů korun. „Dle mého názoru je to dostatečně transparentní,“ stál si na svém Petera a nehodlá zavádět žádná opatření ke zlepšení transparentnosti udělování dotací. Vše je podle něj v souladu se zákonem.

„V roce 2014 šlo 70 procent dotací do obcí, kde je nezávislý starosta,“ tvrdil lídr ČSSD a argumentoval tím, že na někoho se vždycky nedostane. V kraji je kolem 1150 obcí a měst.

Podívejte se na celý komentář:

Video
Video se připravuje ...

Hejtman Petera (ČSSD): Vybírá si obce, kterým pošle peníze? 

Pro zřízení Národního parku Křivoklátsko

Hejtmana Petery se během vzájemných dotazů kandidátů ptal radní Zdeněk Štefek z koaliční KSČM. Zajímal ho postoj k velmi diskutovanému vzniku Národního parku Křivoklátsko namísto současného CHKO. KSČM má pocit, že příroda je už v této formě chráněna dostatečně. „Jak nás přesvědčíte o opaku?“ ptal se Štefek.

„Je to významný biotop, poslední místo, které je hodně nedotčené lidskou činností. S tím, že se rozhodlo, že Berounka zůstane neregulovaná řeka, tak si myslím, že to k sobě patří. Obohatilo by to turistický ruch v regionu,“ odpověděl Petera.

Co slíbil svým voličům? Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Co slíbili kandidáti na hejtmanský post ve Středočeském kraji? Blesk / Tomáš Sovinský, Lukáš Červený

Nutné je dokončit Pražský okruh

Středočeský kraj je jediný, kde neustále přibývají obyvatelé, nemá tak stejné problémy jako třeba Zlínsko, Karlovarsko nebo Ústecko. Úskalí ale číhají jinde a lídři tradičně apelují na zlepšení dopravy. Ani u Petery tomu nebylo jinak.

„Velký problém je absence Pražského okruhu v dopravě, neřešení dálnice D3, která je stále v přípravě a není řešena,“ připomněl dvě klíčové stavby. Okruh ale vláda nezařadila mezi prioritní stavby a kvůli novým posudkům vlivu na životní prostředí (EIA) se tak stavba zřejmě protáhne. Petera kladl důraz také na sociální oblast a zdravotnictví.

Celý záznam debaty před volbami ve Středočeském kraji:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty s lídry Středočeského kraje: Jak se zbavit špíny po Rathovi a modrých zón? redakce Blesk

Fotogalerie
12 fotografií