Josef Vacek byl v letech 2000 až 2008 krajským zastupitelem, z toho čtyři roky dělal náměstka hejtmanovi Petru Bendlovi (ODS), a to pro sociální věci, protidrogovou tematiku a národnostní menšiny. Je také bývalým příbramským starostou, dnes pracuje na pražském magistrátu.

Na post lídra se ale dostal až dodatečně, protože byla zrušena původní kandidátka. Její pětka – Vojtěch Binder – se totiž angažoval v případu Alího Fajáda a pětice unesených Čechů v Libanonu. „Objevila se poptávka po mojí osobě, takže jsem se stal krajským předsedou KDU-ČSL a posléze i lídrem kandidátky pro krajské volby,“ vysvětlil.

Příbram jako „české Palermo“

Pod vedením Vacka jako starosty ale Příbram nezažívala příliš zářné časy. V letech 1990 až 2002 se jí přezdívalo české Palermo, kvůli tomu, že si tam vyřizovala účty mafie. Tou dobou bylo v Příbrami zavražděno 12 lidí. Vacek poukázal na to, že šest z nich nebylo vyšetřeno a žádné své pochybení nevidí. „Spíš myslím, že branka je na straně státního zastupitelství a policie. Pro Příbram je to takový mediální mýtus, který se bohužel táhne i za mojí osobou,“ řekl.

Udělal ale Vacek, co se dalo? „Na počátek 90. let se nedá dívat dnešníma očima, byla to velmi divoká doba. Pak vstoupil do města organizovaný zločin, který konal, jak konal. Je škoda, že se s tím policie a státní zastupitelství nedokázaly vypořádat,“ dodal.

Vacek musel také vysvětlit fotografii z roku 1998. Na té slaví spolu s tehdejším místostarostou Ivanem Fuksou v bazénu podnikatele Tomáše Melichara, který podle webu Aktuálně tehdy dostával od Příbrami řadu zakázek. Vacek sám připustil, že zmíněný podnikatel sponzoroval KDU-ČSL ve volbách. Zakázky to ale podle něj neovlivnilo.

„Bylo to po vítězných volbách v roce 1998, kdy jsme velmi těsně zvítězili před sociálními demokraty, dohodli jsme se na koalici s ODS a oslavili jsme ji řádným mejdanem,“ řekl k fotografii. O zakázky prý nešlo. „Tomáš Melichar nebyl monopolní dodavatel veřejných zakázek pro město Příbram. Prostě byl to jeden z řady a nebyl určitě první mezi rovnými,“ dodal k účinkování podnikatele v městské struktuře.

Podívejte se na Vackův nesestříhaný komentář:

Video
Video se připravuje ...

Lidovec Josef Vacek: Moje koupačka s podnikatelem? Mladost, radost. 

Prorodinná politika i pro Středočechy

Josef Vacek musel zodpovědět dotaz od lídra ODS Martina Kupky. Toho zajímalo, co připravili tradičně prorodinní lidovci pro rodiny ve středních Čechách do letošních voleb.

Je to především snaha prosadit modernizaci mateřských škol a základních škol v oblasti metropolitní Prahy. Rádi bychom, aby střední a základní školství lépe fungovalo a Středočeši nemuseli dojíždět do pražských škol. Investice do školství budou zároveň i podporou rodiny,“ reagoval Vacek.

Co dalšího do voleb slíbil? Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Co slíbili kandidáti na hejtmanský post ve Středočeském kraji? Blesk / Tomáš Sovinský, Lukáš Červený

Doprava a spolupráce s Prahou – největší problémy

Doprava a s tím související spolupráce s Prahou, to jsou podle Vacka největší středočeské problémy. „Praha a střední Čechy jsou spojité nádoby,“ prohlásil a přidal také některé nedořešené dopravní záležitosti, třeba Pražský okruh. Ke kvalitě života Středočechů prý nepřispěly ani modré parkovací zóny v hlavním městě.

„V prvé řadě je nutná komunikace s Prahou, je nutné obnovit komunikaci s hlavním městem na všech úrovních, nejenom na úrovni primátorky a hejtmana, ale také na úrovni jednotlivých odborných radních a jednotlivých ředitelů a vedoucích odborů krajského úřadu,“ dodal s tím, že kontakt musí být každodenní a minimálně jednou měsíčně osobní.

Podívejte se na záznam celé debaty před volbami ve Středočeském kraji:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty s lídry Středočeského kraje: Jak se zbavit špíny po Rathovi a modrých zón? redakce Blesk

Krajské a senátní volby 2016 na Blesk.cz zde >>>

Fotogalerie
8 fotografií