Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanův návrat nevyšel: Prohrál a rezignoval!

Miloš Zeman balancuje na hraně vstupu do parlamentu
Miloš Zeman balancuje na hraně vstupu do parlamentu  (Autor: Blesk - Pavel Merta)
Autor: val - 
29. května 2010
19:09

Zemanovi se návrat do politiky opět nezdařil. Po prohře v prezidentských volbách v roce 2003 ani tentokrát neuspěl. Jako předseda Strany práv občanů získal méně než 5 % a do sněmovny nepronikl. “Ostatní strany měly daleko lepší lídry než jsem byl já,” přiznal sebekriticky.

SPOZ byla považována za černého koně těchto voleb, ale nakonec se do parlamentu neprotlačila. Důvod? Podle jejího předsedy Miloše Zemana jednoduše nedokázali přesvědčit voliče. “Ostatní strany měly patrně lepší organizaci i více peněz,” řekl předseda strany, který na svou funkci předsedy strany rezignoval již v době, kdy byly sečteny hlasy teprve přibližně v 60 procentech okrsků.

“Toho půl procenta už můžeme dosáhnout jen velmi těžko, to by se musel stát zázrak. Politik nikdy nemá nadávat na voliče, ale sám na sebe a na svojí malou schopnost,” prohlásil Zeman v průběhu sčítání hlasů.

Zeman navenek působil klidně

Zeman si dlouhé čekání na výsledky krátil při sklence bílého vína. “Můj lékař mi doporučil, abych pil lehké suché bílé víno, neboť to spaluje cukr a já mám lehkou cukrovku.” Navenek působil velmi klidně a snažil se napjatou situaci odlehčit nejedním vtipem.

Vyjádřil se i na adresu Paroubkovy ČSSD.  Potěšilo mě, že voliči volili poměrně odpovědně. Já bych si samozřejmě přál, aby zvítězila ČSSD, ale “Paroubkova ČSSD” by byla pohromou pro tento stát, protože by ho zavedla na řeckou cestu a tím by se znemožnila na dlouhá desetiletí dopředu. Vážím si toho, že voliči nenaletěli populistickým slibům. ČSSD jednala kontraproduktivně, protože volič není rád, když je považován za hlupáka. On si většinou dokáže spočítat, že na ty nesmysly nejsou peníze a že ty sliby jsou jen plácnutí do vody.”

"Vrátím se na Vysočinu do své jezevčí nory"

“Mrzí mě, že naší alternativní variantu akceptovalo pouze 4,3 % lidí, ale je to svobodné právo občanů.  Vrátím se na Vysočinu do své jezevčí nory, budu číst knížky, pořádat svůj rozsáhlý archiv a jíst vinné klobásy” řekl zklamaný Zeman.

Místopředseda strany Vladimír Honig potvrdil, že jejich strana bude nadále fungovat a že se pokusí uspět v komunálních a krajských volbách. “Čekali jsme jiný volební výsledek, ale máme čisté svědomí, udělali jsme proto maximum. To, že odchází Miloš Zeman je pro nás jednoznačně oslabení, ale snad jsme prokázali, že nejsme pouze stranou jednoho muže.”

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa