Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Komentář: ČSSD vyhrála, Paroubek přesto odchází

Autor: Michael Bradík, šim - 
29. května 2010
20:15

Volby vyhrála počtem hlasů ČSSD. Nikoli však s výsledkem, který jí předpovídaly předvolební průzkumy. Také proto se svého postu v čele strany vzdal Jiří Paroubek. Kdo bude nakonec sestavovat vládu? Bohuslav Sobotka, nebo pravice? Nad tím se zamýšlí politolog Michael Bradík.

"ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem vyhrála volby. Přes budoucí koaliční matematiku je vítěz vždy jenom jeden. ČSSD sice ztratila zhruba třetinu voličů, neztratila však nejvíce hlasů ze všech stran: v této disciplíně je trumfli občanští demokraté. Silná mediální masáž a vybičovaná mobilizace ale nakonec zařídila, že i kapitán vítězného týmu rituálně končí.

Přes slabší než očekávaný výsledek existuje šance, že ČSSD sestaví vládu, i když nakonec bez Paroubka. Voliči dali oběma velkým stranám lekci a upnuli se ke změně vyhnané politickým marketingem. Čas ukáže, zda se nebude jednat o změnu ukradenou. Kmotři v ODS, kromě Langera, zatím rozhodně nekončí a nevyzpytatelné Věci veřejné se mohou ukázat stranou na jedno použití."

Středem vlevo, či vpravo?

"Oportunismus středně velkých politických raket nás může přivést k levostředové i pravostředové koalici. Stejně reálnou je ale koalice, o které v povolební mlze zatím příliš nemluví: koalice velká. Obě velké strany by nakonec mohly dospět k dohodě, než riskovat s menšími hráči, protože koaliční potenciál TOP 09 a VV by se, po zkušenostech let minulých, mohl proměnit v potenciál vyděračský.

Rezignace Jiřího Paroubka jen potvrdila paradox, který se v politice nevyskytuje až tak zřídka: že totiž vítězové nemusejí být vždy šťastní. Jestliže Paroubek dobrovolně odešel, tak nikoliv kvůli přání politických konkurentů a mediální masáži, ale proto, aby ČSSD přes volební vítězství nezůstala stát mimo hru."

gatear ( 30. května 2010 10:20 )

a tupé ovce dál se budou pást

komentator ( 30. května 2010 09:40 )

na celé čáře. Ztratila 30 míst v Parlamentní sněmovně. Je to debakl. Přesto Nečas chce být premiérem. Nečas dokonce prohrál se Škromachem ve Zlínském kraji. Kdyby byl Nečas chlap, tak odstoupí jako Paroubek. Ten položil funkci přes vítězství socanů ve volbách. A Paroubek suverénně vyhral v Severočeském kraji. Paroubek je frajer ve srovnání s pišvejcem Nečasem

nextapache ( 30. května 2010 09:04 )

Muj pes je chytřéši jak ty. To vi aji muj papgai, že Jyřyk jefprdeely.

nextapache ( 30. května 2010 09:03 )

Přizné se, tys to tuši, že i kyš vyhráž, budež v řyťyt aji s varlátkama. Faktjetofpýčy.l

glumik ( 29. května 2010 21:16 )

MORAVANE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa