Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Bývalá mluvčí Zemana: Změnil se. Prezident nemá lhát a urážet, volím Drahoše

Autor: simao - 
25. ledna 2018
17:45

Byla Zemanovou věrnou stoupenkyní, věřila jeho slovům a pomáhala mu v první prezidentské kampani. Hana Burianová se z pracovité členky SPOZ stala historicky první ženou na pozici mluvčího hlavy státu. Nejprve ji však vystřídal v prosinci 2013 Jiří Ovčáček, aby pak v květnu 2014 Hrad opustila nadobro. Nyní - před Zemanovým druhým pokusem dobýt Hrad - Burianová, která žije ve Finsku, na Facebooku přiznala: Volit budu Jiřího Drahoše. Zeman se totiž podle ní radikálně změnil.

„Před pěti lety jsem volila Zemana. Věřil jsem v něj a jeho názory. Také jsem v té době nevěřila, že chování člověka a jeho okolí se může tak radikálně změnit,“ uvedla na Facebooku Hana Burianová. Na její komentář upozornil na Twitteru novinář Filip Horký. Jak Blesk Zprávy zjistily, šlo o autentický příspěvek, nyní je však již smazaný.

Novinář Filip Horký upozornil na příspěvek bývalé mluvčí prezidenta Miloše Zemana. Ta svá slova následně z Facebooku odstranila. Novinář Filip Horký upozornil na příspěvek bývalé mluvčí prezidenta Miloše Zemana. Ta svá slova následně z Facebooku odstranila. | Twitter

Burianová byla původní mluvčí prezidenta Zemana a ředitelkou tiskového odboru na Hradě. Zažila tam mj. „pornoskandál“ s údajnou účastí Kateřiny Zemanové na akci v pražském sexklubu. 

Již v prosinci 2013 však na místo prezidentova mluvčího nastoupil Jiří Ovčáček. Burianová, která vstoupila před Zemanovou první kandidaturou i do strany SPOZ (Strana práv občanů Zemanovci, která dnes již nemá jméno prezidenta v názvu a označuje se pouze jako SPO), zůstala na pozici ředitelky, nakonec však Hrad opustila úplně.

Zemanova bývalá mluvčí: Volit budu Drahoše

Po sociálních sítích nyní její aktuální příspěvek koluje dál a žije si svým životem. A přináší i jasný vzkaz ohledně toho, jak se někdejší Zemanově stoupenkyni změnily preference. „Zítra to hodím profesorovi. Možná není takový dravec jako Zeman. Ale úloha prezidenta není šokovat, není urážet, není vytvářet paniku, není lhát. A už vůbec nemohu volit někoho, u koho se začínám občas i obávat, že má v šuplíku připravený nový zvací dopis,“ podotkla Burianová a poukázala na Zemanovy názory kolem Ukrajiny, Krymu či nebezpečí islamizace České republiky. 

Burianová na Hradě skončila v květnu 2014 - Ovčáček se ředitelem tiskového odboru stal 15. 5. 2014. Burianová v tichosti přesídlila na ministerstvo školství, kam nastoupila za tehdejšího ministra Marcela Chládka (ČSSD) na pozici zástupkyně odboru mezinárodních vztahů. „Bylo to moje osobní rozhodnutí, více to nebudu komentovat,“ uvedla tehdy ke svému přesunu z Hradu na ministerstvo pro Novinky.cz.

V rámci své politické angažovanosti figurovala na kandidátce SPOZ pro sněmovní volby 2010 a od roku 2011 do března 2013 působila jako ředitelka PR a tiskového oddělení SPOZ. Kvůli kampani Miloše Zemana před 1. volbou přerušila své studium politologie na královéhradecké univerzitě. 14. března 2013 se stala historicky vůbec první ženou na pozici mluvčí hlavy státu. 

I když nyní bude volit Jiřího Drahoše, Miloš Zeman dle ní má nepochybně samozřejmě šanci na výhru. A možná i větší, tipuje jeho bývalá mluvčí. „Na druhou stranu se ale nebudu divit, když to Zeman vyhraje. Protože když už v našem státě vyhrál Babiš a dostal to i Okamura,“ dodala Burianová.

Ostrý pozdrav z Finska

Zemanova bývalá mluvčí a předchůdkyně Jiřího Ovčáčka dnes žije ve Finsku. Z Helsinek přitom předtím komentovala i první prezidentský duel Miloše Zemana s Jiřím Drahošem, který se v úterý odehrál v bouřlivé atmosféře na FTV Prima. 

„Ve Finsku teď probíhají prezidentské volby také. Na rozdíl od těch českých jsou ale v klidu, bez podrazů, s respektem a hlavně někteří voliči se nechovají jako hov***,“ narážela Burianová patrně na divoké a vášnivé reakce některých lidí i během samotné debaty, která se odehrála v Hudebním divadle Karlín. Připomněla i to, že ve Finsku startuje v neděli 28. ledna první kolo volebního klání a o post hlavy státu se utkají mj. úřadující prezident Sauli Niinistö, expremiér Matti Vanhanen a také na rozdíl od Česka hned několik žen.

Burianová se však vrátila i k situaci v Česku. „Už před pěti lety byla kampaň hnus. Ale pro to, co se děje nyní, nemám pojmenování,“ podotkla Burianová, která byla u toho, když Miloš Zeman porazil ve druhém kole Karla Schwarzenberga. Nyní jej čeká soupeř nový - se značně nejistým výsledkem. 

Ovčáček: Pomlouvat bývalého zaměstnavatele je nízké 

Blesk Zprávy o reakci požádaly i současného mluvčího hlavy státu Jiřího Ovčáčka. „Nemyslím si, že je třeba reagovat na mou předchůdkyni. Mohu hovořit jen o svém postoji. Vždy jsem ctil a budu ctít loajalitu k zaměstnavateli, velí mi tak má profesionální čest. Pomlouvat svého bývalého zaměstnavatele bych považoval za nízké,“ vzkázal Ovčáček.

Je to přitom právě on, kdo vehementně Zemana před druhým kolem brání. A příležitostně šije i do protikandidáta Drahoše. Na TV Barrandov před 1. kolem voleb vystoupil Ovčáček v debatě s Michalem Horáčkem a do studia si přinesl fíkus, ke kterému Jiřího Drahoše přirovnal.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček si do debaty na TV Barrandov přinesl fíkus. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček si do debaty na TV Barrandov přinesl fíkus. | Reprofoto TV Barrandov

„Prezident republiky musí být odvážný a hrdý. Ne estetický a nic neříkající,“ uvedl Ovčáček na sociální síti. „Jasné názory a jejich obhajobu v debatách nečekejte. Místo toho nabízí cvičení, stahování králíka a zpívání,“ přidal. Při následné předvolební debatě Zemana s moderátorem Soukupem na téže televizi pak Ovčáček upozornil na prázdné křeslo, do kterého Drahoš nedorazil.

Zatímco Zeman přijal pozvání čtyř televizí (vedle Primy a dnešní debaty na ČT i pozvání ze strany Novy a Barrandova), Drahoš trval na dvou duelech, neboť více soubojů by prý již diváky nudilo. Pořad se Zemanem na Nově přitom sledovalo 1,5 milionu diváků, na Barrandově 659 tisíc. Následný první duel na Primě pak závratných 2,2 milionů lidí. „Nekastujeme televizní stanice a jejich diváky, chceme férový přístup. Pan prezident proto řekl ano ČT, Nově, Primě i Barrandovu,“ uvedl k tomu Ovčáček. Přesto však byly domluveny nakonec debaty dvě a již ta první vzbudila pořádný rozruch. 

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
prochaskanamoste ( 18. listopadu 2018 19:11 )

Chce se odpovět lakonicky - prezidentova mluvčí nemá být husa! Pan prezident se vůbec nezměnil, než toliko, co se děje u každého inteligenta, zestárnul, dozrál ve státníka. Vy stárnete, o moudrosti mluvit nelze, když budete volit Drahoše. Víc slov vám není třeba, bylo by to hrách na stěnu házeti

barracuda.sro ( 26. ledna 2018 08:06 )

 Burianová tak teď jsi mě rozesmála,sama říkáš , prezident by neměl urážet a sama nazýváš voliče h.ov.nem. V tom případě jsi obyčejná blbka co si kálì do krku. Nechápu proč dávají tolik prostoru v médiích tolika nulám.

zzdenda ( 26. ledna 2018 07:57 )

tiež som na to myslela, neuvádza dôvod prečo musela odísť , či to nie je z jej strany pomsta .

krakonos5000 ( 26. ledna 2018 00:24 )

Ti, co mají rádi Zemana, nechť si jeho lístek vezmou domů a vystaví si ho tak, aby to každý návštěvník viděl. Tím zvýší jeho popularitu. A co zbyde, ať dají do obálky a hodí do urny.

hasmen ( 26. ledna 2018 00:09 )

Většinou si člověk mluvčí presidenta pamatuje (Špaček,Hájek,Ovčáček)ale tuhle dámu(?) si nepamatuji.Asi nebyla tak dobrá,jak si ona myslí...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa