Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Do boje o Hrad se hlásí další konkurent: Zbrojař od Realistů získal potřebné podpisy

Video se připravuje ...
Autor: vei, ČTK - 
17. října 2017
10:08

Kandidát na prezidenta Jiří Hynek podal u ministerstva vnitra kandidaturu na prezidenta republiky. Podpořilo ho 22 poslanců z pěti politických stran, řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Nejvíce poslanců je podle něj ze sněmovního branného výboru. Hynek na Hrad kandiduje s podporou Realistů.

Od pondělí už je sedmapadesátiletý Jiří Hynek oficiálním kandidátem. Svou registraci k volbě prezidenta totiž odevzdal na ministerstvo vnitra. Jako jeden z mála se ale opírá především o podporu politiků. Jeho kandidaturu podpořilo 22 poslanců včele s Martinem Lankem a Janou Hnykovou, kteří kandidují za Realisty do Poslanecké sněmovny.

„S ostatními nemám projednáno, abych sděloval jejich jména,“ řekl Hynek na tiskové konferenci Blesk.cz. Podpisy pod jeho kandidaturu ale podle jeho slov připojili politici napříč politickým spektrem z pěti politických stran. „Především pak z Výboru pro bezpečnost,“ dodal Hynek.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu chce i dál pokračovat ve sběru 50 tisíc podpisů, které ale už nijak ke své kandidatuře nepotřebuje. „Chci dokončit sběr mých podpisů hlavně proto, aby bylo vidět, že mám podporu nejen Poslanecké sněmovny, ale také občanů ČR,“ nastínil Hynek s tím, že sbírání ukončí ke konci roku.

Každý uchazeč o prezidentský úřad si může zajistit oficiální kandidaturu buď sesbíráním 50 tisíc podpisů občanů ČR pod petici, nebo ho může navrhnou 20 poslanců, či deset senátorů. 

Jiří Hynek vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a pracoval v minulosti například jako ředitel Karlovarského porcelánu. Do konce týdne se chce věnovat kampani pro volby do Poslanecké sněmovny, kam kandidují i Realisté, a po víkendu chce naplno rozjet kampaň prezidentskou. 

Podle Hynka by se Evropská unie měla změnit, jinak hrozí její rozpad. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu by se ve funkci hlavy státu snažil být vyslancem českého průmyslu v zahraničí, prosazoval by národní zájem a jeho prioritou by byla bezpečnost. Hynek podporuje členství Česka v NATO, nesouhlasí naopak s přijetím eura.

Dostatek voličské podpory na peticích mají podle svých prohlášení současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Cestou podpisů senátorů se vydal bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

Je pravděpodobné, že politickou podporu do 7. listopadu, kdy se musí uchazeči s kandidaturou přihlásit ministerstvu vnitra, ohlásí ještě další zájemci o funkci prezidenta. Dostatek senátorských poslanců má i místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který ale svou kandidaturu dosud nepotvrdil. Podpisy senátorů sháněl třeba i někdejší šéf Rusnokova kabinetu Karel Štogl. O kandidaturu se uchází dále bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek nebo lékař a aktivista Marek Hilšer.

Prezidentské volby nás čekají 12. a 13. ledna 2018. 

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek je kandidátem Realistů na prezidenta. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek je kandidátem Realistů na prezidenta. | AOBP ČR

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
agfor ( 17. října 2017 12:28 )

Další nenažraný darmošlap, co si myslí, že ho budeme živit z přemrštěných daní.

fotrpjotr ( 17. října 2017 11:37 )

Všichni slušní čtenáři a diskutující Blesku volí pana Zemana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa