Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prezident Miloš Zeman: Pobouřil kun*ou, nad nohy vyzdvihl mozek

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. ledna 2018
15:45

Vulgarismy, červené karty a orientace na Čínu a Rusko na jedné straně, pravidelné cesty do všech koutů Česka vyjma Prahy na straně druhé. To je ve zkratce současný a teď i znovuzvolený prezident Miloš Zeman, kterému voliči dopřáli dalších pět let na Hradě. Blesk.cz nabídl profily všech kandidátů na prezidenta, Zeman postoupil do 2. kola, ve kterém porazil Jiřího Drahoše.

Jako jeden z trojice kandidátů vsadil na to, že ho do prezidentských voleb pošlou lidé. Miloš Zeman nasbíral podle své manželky přes 113 tisíc podpisů, tedy zhruba o 30 tisíc méně než Jiří Drahoš. Stačilo by mu ale „pouze“ 50 tisíc. První krok ke znovuzvolení tak byl pro Zemana bezbolestný.

Data pro 2. kolo voleb ještě nejsou k dispozici

Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

50 %
0 %
0 hlasů
0 %
0 hlasů

Přesto, že odmítl dělat volební kampaň, propagace Miloše Zemana zaplnila v polovině října schránky. Vznik propagačního materiálu zaplatil teplický podnikatel Jaroslav Třešňák a Zeman o tom věděl, sdělil webu Aktuálně.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prezident nebude podle jeho slov občanům zakazovat projevovat svoji podporu.

Zeman tak nahnal další vodu na mlýn svým kritikům. Ozval se například člen vedení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Jan Outlý s tvrzením, že jde o klasickou letákovou kampaň.

Zeman: Politika se nedělá nohama, ale mozkem

„Odešla mi cukrovka.“ Takovými slovy udivil prezident Zeman začátkem listopadu nejen laickou, ale také odbornou veřejnost. Jeden z jeho lékařů pak složitě vysvětloval, že to samozřejmě není možné. Nicméně podle dostupných vyjádření je prezidentova nemoc pod kontrolou.

„Pravidelným dietním stravováním úmyslně shodil váhu na, dalo by se říct, normu ke své výšce,“ řekl k vývoji cukrovky prezidentův lékař Miloslav Kalaš.

Mnohem více hlavu státu zřejmě trápí neuropatie, tedy znecitlivění nohou. Kvůli tomuto neduhu prý nemotorně chodí a například v Číně na něj museli čekat i světoví státníci, než dojede na golfovém vozíku. Podle vyjádření Kalaše by se díky stabilizované glykemii neměla neuropatie zhoršovat, ale spíš stabilizovat. Kalaš zná prezidenta jako pacienta déle než 15 let. Za velké riziko považuje to, že Zeman „hodně kouří“, EKG má ale údajně v pořádku.

Video  Zázrak? Zeman tvrdí, že mu „odešla“ cukrovka a jeho lékař byl v šoku  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Ne vždy přitom Miloš Zeman vypadá na veřejnosti tak zdravě, jak ho lékaři popisují. Proto už se vyrojily spekulace o tom, že mu amputovali nohu nebo že má rakovinu. To Pražský hrad striktně odmítl. Po brněnském radním, který s tvrzením o rakovině přišel, chce Hrad omluvu a 5 milionů korun. Pokud soud rozhodne v Zemanův prospěch, mají peníze putovat do jeho volebního fondu. Prezidentův lékař totiž označil tvrzení o rakovině za zcela vymyšlené a ničím nepodložené.

Ovčáček, Mynář a Nejedlý na Hradě

Stálicí jsou u Zemana jeho spolupracovníci. O média se stará mluvčí Jiří Ovčáček, kancelář řídí Vratislav Mynář, jemuž Národní bezpečnostní úřad odmítl udělit nejpřísnější bezpečnostní prověrku, kterou potřebuje k práci. Vlivným zákulisním hráčem zůstává prezidentův poradce Martin Nejedlý, který dřív pracoval pro ruskou firmu Lukoil. 

Rusko a Čína ve středu zájmu

Žádný z českých prezidentů nepěstoval vztahy s Východem tolik jako Miloš Zeman. Prozápadní orientaci, kterou mnozí spatřovali především ve Václavu Havlovi, vystřídal častými cestami za ruským a čínským prezidentem Vladimirem Putinem a Si Ťin-pchingem.

S Putinem se setkal letos v květnu v Pekingu, kde spolu údajně žertem mluvili o likvidaci novinářů, předloni debatoval s kremelským šéfem v Moskvě během květnových oslav 70. výročí ukončení druhé světové války, hovořil s ním v témže roce i během návštěvy Číny. Nenechal si ujít ani další ruskou na konci listopadu.

Na cestách po komunistické Číně Zeman už v roce 2014 pronesl větu: „Já jsem přijel do Číny, abych se od Číny učil, jak zvýšit hospodářský růst, jak stabilizovat společenský řád.“ Za vyjádření, které padlo během rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV, se následně omluvil.

„Ta věta má dvě možná vysvětlení. Správné je to druhé. Věta měla znít, že musíme studovat, jak Čína stabilizovala společnost, dnes bych to formuloval přesněji,“ opravil Zeman svou nepřesnost po několika měsících.

Vyznamenaní Bohdalová, Čech i Sedláček

Dlouholetý spor vede Miloš Zeman s nejvyššími představiteli vysokých škol. Rektoři se proto neúčastní například předávání státních vyznamenání 28. října. Tam mezi oceněné Zeman pravidelně zařazuje postavy českého showbyznysu.

Metál už tak třeba dostal jeho přítel František Ringo Čech, kterému prezidentský pár hodil hlas ve volbách (jako jediný v daném volebním okrsku), režisér jeho volebního spotu Filip Renčherečka Jiřina Bohdalová, která ho výrazně podporovala v kampani, bývalý ministr jeho vlády Miroslav Grégr, režisér Robert Sedláček (přišel v mikině), který natočil jeho životopis. Stranou nezůstal ani strůjce „slušovického zázraku“ František Čuba (SPO), nebo komunistický politik Miroslav Toman, jehož syn sponzoroval část Zemanovy kampaně.

Kauza Peroutka. Zeman zavlekl Hrad do exekuce

Před třemi lety přiřkl Miloš Zeman demokratickému novináři Ferdinandu Peroutkovi autorství článku s názvem Hitler je gentleman. Hradu se dodnes nepodařilo jeho existenci doložit, přestože Zeman vypsal odměnu nálezci 100 tisíc korun.

Kvůli tomuto tvrzení zažalovala český stát Peroutkova vnučka Terezie Kaslová a uspěla. Omluvit se ale podle rozsudku nemá Zeman, nýbrž Česká republika, protože prezident v době výroku vykonával svou funkci.

Kaslová se ale omluvy nedočkala a podala proto návrh na exekuci. Exekutor Hradu za nerespektování verdiktu uložil pokutu 100 tisíc korun. Hrad však požádal o odložení omluvy až do rozhodnutí o dovolání, čemuž Nejvyšší soud vyhověl. Nehrozí mu tak zatím například obstavení účtů. 

Video  Reportáž o peroutkovském selhání hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Protesty s červenými kartami i trenkami

Nesouhlas s kroky a výroky Miloše Zemana daly najevo během pěti let tisíce lidí. Zatímco při návštěvách krajů Zeman dokáže zaplnit kulturní domy a náměstí svými příznivci, Praha dává najevo jasný nesouhlas.

Asi největší protizemanovská demonstrace se odehrála 17. listopadu 2014 na Národní třídě a na Albertově. Tisíce červených karet měly dát prezidentovi najevo, že si nemůže dělat, co chce, přestože je první přímo zvolenou hlavou státu. Zeman své metropolitní odpůrce označil za Pražskou kavárnu a jejich protesty vždy zlehčoval.

Červené karty a nespokojenci se nicméně objevují i při Zemanových krajských návštěvách.

Nešlo navíc o jediný projev nesouhlasu. Protestní skupina Ztohoven se v přestrojení za kominíky vloudila až na střechu Pražského hradu a vyměnila prezidentskou standardu za obří rudé trenky. Kousky vlajky později rozstříhala a rozeslala náhodně vybraným občanům. Trojice členů skupiny dostala podmíněné tresty a pokutu, jeden z nich později zemřel při nehodě na motorce.

Video  Červené trenýrky na Pražském hradu - umělci Ztohoven  - Ztohoven.com
Video se připravuje ...

„Pasy“ Riot a další vulgarismy ve vysílání

Jedním z nejznámějších přešlapů současného prezidenta se staly vulgarity, které si neodpustil během živě vysílaného rozhovoru na Českém rozhlase začátkem listopadu 2014. Kritizoval v něm členky ruské punkové skupiny Pussy Riot.

„Víte, co je Pussy? Kun*a. S prominutím v textech této skupiny je kun*a sem, kun*a tam,“ řekl Zeman a další vulgarity přidal třeba během nesouhlasu se služebním zákonem. „Vláda podle mého názoru dosud ve svém konání učinila jednu základní chybu, když podlehla panu Kalouskovi a zku*vila služební zákon,“ řekl v tomtéž vysílání. Zemanovy vztahy s Českým rozhlasem po poprasku s vulgaritami ochladly, stejně tak se neobjevuje ani v České televizi. Přednost dal jiným médiím, například v televizi Barrandov se objevuje pravidelně každý týden.

Miloš Zeman v rychlém přehledu:

  • věk: 73 let (narozen 28. 9. 1944)
  • ženatý, manželka Ivana, dcera Kateřina, syn David (z prvního manželství)
  • nestraník (dříve člen ČSSD)
  • 2013 - 2018 prezident ČR
  • 1998 - 2002 premiér ČR
  • 1993 - 2001 předseda ČSSD

Názory: kritizuje současné vedení EU; podporuje Visegrádskou čtyřku; migrace: „Tahle země je naše a tahle země není a ani nemůže být pro všechny.“; volá po spojení sil velmocí v boji proti terorismu; kritizuje protiruské sankce; anexe Krymu je uzavřená záležitost, snaha poloostrov vrátit Ukrajině by vedla k evropské válce

www.zemanznovu.cz

Video  Zeman a Klaus se špičkovali na večírku po vyznamenání  - David Vaníček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Plat a další benefity prezidenta najdete zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
kukuku ( 28. ledna 2018 01:05 )

Já myslím, že Drahošovi stačil čas se ukázat už během diskuze u Witovské. Stará struktura, která si tam nepřirozeně hrála na progresivní kádr bojující všemi prostředky o koryto.

kukuku ( 28. ledna 2018 01:02 )

Já jsem sázel na Zemana ještě s kurzem 2,40 a kdybych neváhal, nedlouho předtím byl ještě 2,60. To bylo v době, kdy kurzy stanovovali optimističtí pražští sluníčkáři.

rubina ( 28. ledna 2018 00:19 )

Drahoš byl loutkou, sloužící k odstranění Zemana. Hlasy nepatřili jeho osobě, není to JEHO těsné vítěství je to těsné vítěství těch kdo zbrojil k odstranění Zemana. Ten vůl - křivá huba- si vezme slávu ze všeho. Sorry pí.Drahošová, někdo vám musel říct pravdu.

snehulak ( 27. ledna 2018 23:10 )

Drahouš byl jen loutkou, sloužící k odstranění Zemana. Bohudík ho loutkoherci přecenili. A mám takový dojem, že největším vítězem byl Horáček, který si vsadil u Fortuny 4 miliony na Zemana a i při nepříliš výhodném kurzu, bral skoro 8 milionů. Ostatně, proč hledat dávno spálená akta spolupracovníků STB, když i ti co tam Drahouše cpali, ještě loni (v útocích na Babiše) vykládali, že KAŽDÝ, kdo za komančů jezdil do kapitalistického světa, s STB podepisoval závazek. Jinak by nevyjel. A Drahoš byl v roce 1986 na dva roky v NSR a v 88 na rok v Brazílii. Je k tomu třeba psát víc?

karolin111 ( 27. ledna 2018 22:32 )

Škoda, že se někdo nezeptal pana Drahoše co dělal v 68,69 a v 89 roce. Protestoval vůbec proti okupaci, proti komunistům? Do dnešní doby seděl někde za bukem.Není pravda, že Zemana volí jen lidi bez vzdělání. To jakože v Ostravě a daších městech nejsou vysokoškláci, že žijí jen v Praze? Novináři s tou špínou nepřestanou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa