Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman v Číně: „Novináři se musí likvidovat.“ Stačí redukovat, opáčil Putin

Autor: Vera Renovica, bru, ČTK - 
14. května 2017
11:07

Český prezident Miloš Zeman se při státní návštěvě Číny setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jejich jednání začalo v 8 hodin českého času a mluvit spolu mají o bezpečnosti a ekonomické spolupráci.

Hned na začátku jednání se prezident Zeman nechal slyšet, že nepotřebuje překladatele. S Vladimirem Putinem si prý rozumí i bez něj. Doufejme, že stejně je na tom i jeho protějšek, ruští novináři totiž na Zemanovu ruštinu začali ihned shánět překladové titulky.

Zeman představil Putinovi nového ministra

S Milošem Zemanem přišel na jednání i hradní kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Toho prezident Putinovi představil s tím, že se jedná o nového ministra a mladého člověka, který nemůže za to, co se odehrávalo v minulosti.

Zeman si rýpnul do novinářů, Putin se přidal

Prezident jak už je jeho zvykem si neváhal rýpnout do novinářů. Zeman při vstupu do sálu poznamenal: „A tady jsou další novináři? Je jich moc, musí se likvidovat.“ „Likvidovat není potřeba, stačí redukovat,“ odpověděl mu ruský prezident. Upozornil na to web E15. Podle organizace Freedom House je v Rusku násilí vůči novinářům běžné a od roku 1992 jich bylo 56 zavražděno.

Prezidenti řešili terorismus i návštěvu Moskvy

Hlavními tématy jednání prezidentů byl terorismus a také ekonomická spolupráce. Česká hlava státu dlouhodobě kritizuje sankce vůči Rusku. Ty byly na zemi uvaleny v roce 2014, kdy došlo k anexi Krymu.

Jednání prezidentů se koná v ruské rezidenci v Pekingu, kde se má Vladimir Putin v neděli setkat i s dalšími státníky.

Zeman je znám svým kladným vztahem k Rusku. Prezident Putin mu na jednání poděkoval za rozvoj vztahů. Nedělní jednání prý bere jako součást přípravy na Zemanovu cestu do Moskvy v listopadu.

Zeman jednal s představiteli Ruska třeba v roce 2015 při oslavách 70. výročí konce druhé světové války. S Putinem se potkal i během své poslední návštěvy Číny v roce 2015. V říjnu 2014 také jednal na mezinárodní akci v Miláně s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem. Mluvil i s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem.

tgbg ( 14. května 2017 17:04 )

Zeman se znovu ukázal jako ubohý a zkorumpovaný vlezdorusřitník.

budybad ( 14. května 2017 16:00 )

radost

budybad ( 14. května 2017 15:58 )

To co tady řekl 666 drahý pane, to je velmi nebezpečné.To je to proč preferuji zvířata před lidmi. Zvíře nikdy nezabije druhé jen pro barvu kůže.Člověk si myslí že když má mozek je lepší, ale co když ho nemá. Podotýkám, že jsem bílý, bydlím v oblasti kde je hodně romů a nenávidím války jakéhokoliv druhu.Jen člověk dokáže zabít pro rsdost.

achillea ( 14. května 2017 15:58 )

naprostý souhlas - už dědoušovi měkne mozek. Kdyby ta jeho ženská se radši šla podívat do některých LDN nebo starobinců a nelezla za nějakým zločincem do věznice, udělala by líp.

montevideo ( 14. května 2017 15:28 )

Nezáviď, berline, ty bys taky žužlal, ale nemáš, co. Všechny popelnice už jsou vybrané ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa