Pokud  má váš partner s testosteronem problémy, můžete mu pomoci i správnou stravou. Několik studií potvrdilo vliv ořechů na snížení kardiovaskulárních chorob a zlepšení mozkových funkcí. Které  jsou prospěšné pro testosteron – mužský hormon?

Do receptů na ořechové cukroví zařaďte

Makadamové ořechy- značované za krále ořechů, jsou bohaté mastné kyseliny, které jsou důležité pro dobré zdraví, protože pomáhají zlepšovat absorpci různých živin v těle. Podporují tvorbu mužského hormonu a pyšní se řadou vitamínů, minerálů a pozitivních účinků. Oblíbené jsou i pro svoji nasládlou a jemnou chuť.

Para ořechy jsou známé taky jako brazilské ořechy. Mají lahodnou, nasládlou chuť. Najdete v nich zinek, selen, fosfor, vápník, hořčík apod., minerály, které jsou důležité pro testosteron. Posilují imunitní systém, podporují růst svalové hmoty, zlepšují trávicí proces, snižují riziko rakoviny a zvyšují plodnost mužů.

Tygří ořechy (chufa)– superpotravina, kterou znali už staří Egypťané, je plná vitamínů a o něco sladší než mandle. Chutí připomíná kokos a mandle. Tygří ořech je zdrojem fosforu, vápníku, železa, hořčíku, draslíku a vitamínů H, C a E. Ideální nejenom pro zvýšení testosteronu.  Můžete je jíst celé, sušené nejlépe namočené ve vodě na několik hodin (po 4 hodinách jsou křupavé)

 

Tyhle jen opatrně!

Pak je tu ale i druhá skupina ořechů. Pokud jich sníte větší množství, dojde spíše ke snížení hladiny testosteronu, což má za následek mimo jiné podrážděnost, nechuť, ale i nezájem o sex.  Ze seznamu často konzumovaných ořechů byste měli vyškrtnout vlašské ořechy, pistácie i arašídy.

Arašídy – zapomeňte na večery s arašídy u televize. Tyto ořechy sice také obsahují řadu vitaminů a minerálů prospěšných lidskému tělu, ale na tvorbu testosteronu mají spíše negativní vliv. Zejména u těchto ořechů tedy platí „čím méně, tím lépe“. Budete-li je konzumovat po hrstech hrozí vám i nadváha či obezita.

Pistácie- přes značné blahodárné účinky těchto ořechů obsahují pistácie větší množství fytosterolů a je dokázané, že snižují hladinu testosteronu u mužů.

Vlašské ořechy jsou bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, které zvyšují tvorbu SHBG (globulin vážící pohlavní hormony) o 10 až 20 %, a snižují tak množství volného testosteronu v těle. „Na druhou stranu jsou vlašské ořechy bohaté na arginin podporující tvorbu oxidu dusnatého a tím i erekci. Proto se jim nemusíte úplně vyhýbat, jen to s nimi nepřehánějte,“ říká David Buchta, odborník na zdravý životní styl a optimalizaci testosteronu.