Upečte si podle slavných! Tajný tip Blanky Matragi a rychlovka Holanové
-
Už máte napečeno? Pokud máte pocit, že to stále nějak není ono, zkuste svou letošní zásobu cukroví vylepšit o recepty podle českých celebrit. Na čem si o Vánocích smlsne zpěvačka Marcela Holanová? Co chutná modelce Elišce Bučkové a s čím ráda zahřeší na figuru přísná Míša Dolinová?
- 1.
Margot kuličky Marcely Holanové
Suroviny: 2 čokolády Margot, 60 g másla, 50 ml vody, 100 g sušeného mléka, 50 g cukru krupice, lískové oříšky, kokos.
Postup: Margotky nastrouháme a přidáme máslo, vodu, mléko, cukr a vypracujeme hmotu. Z těsta tvoříme kuličky, do kterých zabalíme ořech a obalíme v kokosu.
- 2.
Ovocné sušenky Michaely Dolinové
Suroviny: 120 g margarínu, 75 g moučkového cukru, nastrouhaná kůra z pomeranče, tři čtvrtiny šálku hladké mouky, 110 g sušených švestek, rozpuštěná čokoláda.
Postup: Horkou čokoládu, margarín, moučkový cukr a pomerančovou kůru smícháme dohromady, vmícháme mouku a přidáme nakrájené sušené švestky. Z tohoto těsta tvarujeme malé kuličky, položíme je na lehce vymazaný pečicí plech. Kuličky stlačíme vidličkou na placičku. Sušenky pečeme 15 minut v troubě při 180 stupních. Poté je necháme 5 minut vychladnout na plechu a pak je přeložíme na kovovou mřížku. Ozdobíme rozpuštěnou čokoládou.
- 3.
Medové překvapení Blanky Matragi
Suroviny: 2 žloutky, 350 g hladké mouky, 120 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250 g másla: Na slepení: 100 g medu, 2 lžíce cukru.
Postup: Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout. Z hmoty vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka. Ta přeneseme na plech a upečeme v troubě na 180 stupňů dozlatova. Necháme vystydnout. Do vlažného (ne studeného) medu vmícháme 2 lžíce cukru a tím pak kolečka slepujeme. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.
- 4.
Čokoládové dortíčky Elišky Bučkové
Suroviny: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 140 g másla, 1 žloutek, marmeláda na slepení, čokoládová poleva, ořechy nebo cukrové hvězdičky na zdobení.
Postup: Ze všech surovin vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a necháme odpočinout v chladu. Hmotu rozválíme na tenký plát cca 5mm vysoký, a z něj vykrajujeme menší tvary. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Cukroví slepujeme marmeládou (nebo můžeme i krémem podle vlastní chuti). Polijeme čokoládovou polevou a zdobíme ořechem nebo cukrovými hvězdičkami.