Respondeo se věnuje třem oblastem práce. První je občanská poradna, se kterou začínalo. Tu doplňují dva další programy: pomoci obětem domácího násilí a trestných činů, kam spadá intervenční centrum. Jedná se o pomoc obětem domácího násilí (sociální, právní a psychologickou) a pomoc obětem trestných činů. Třetím je pomoc rodinám s dětmi. V něm organizace pomáhá řešit problémy v rodinách s dětmi, které jsou pod dohledem sociálky. Organizace Respondeo je sice malá, ale o to výkonnější!

„Za patnáct let svého působení jsme se značně profesionalizovali a rozrostli. Máme k dispozici vlastní právničku, psychology a naši konzultanti se pravidelně vzdělávají tak, aby mohli nabídnout ty nejlepší rady a východiska z obtížné životní situace,“ řekla ředitelka Veronika Pačesová. Kromě Nymburka funguje Respondeo i v šesti dalších městech v severovýchodní části Středočeského kraje. „Máme 20 zaměstnanců a externistů a ročně pomůžeme stovkám klientů,“ říká ředitelka.

Organizace působí v polovině okresů Středočeského kraje (severovýchodní a výchovní část kraje) – Mělník, Mladá Boleslav, Praha-východ, Nymburk, Kolín, Kutná Hora, přímo má osm poboček v osmi městech – Mladá Boleslav, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Čelákovice, Nymburk, Pečky, Poděbrady, Městec Králové, Kolín). Pro oběti domácího násilí v městech, kde nemá pobočku, poskytuje služby terénním způsobem.

„Při sečtení všech těch činností, kde působíme, tak za rok pomůžeme cca 1300 lidem. Pořád ale bojujeme s tím, že nás moc lidé neznají, i proto jsme si založili profil na Facebooku, aby se o nás dozvěděli,“ prozrazuje ředitelka Pačesová.

V rámci programu se pracuje s rodinami, které nezvládají výchovu dětí a jsou pod dohledem orgánu sociálněprávní ochrany dětí (OSPOD). „Cílem je podpořit rodiče ve své roli a pomoci jim péči zvládnout tak, aby nedošlo k odebrání dětí z rodiny. Důležité v této situaci je, aby rodiče opravdu chtěli něco změnit. Často zde pracujeme s rodinami, které se prostě neumějí starat a důvodem mohou být třeba dřívější špatné poměry v rodině,“ popisuje Pačesová.

Podle ní se jedná často o případy, kdy děti dorostou do puberty a přerůstají rodičům přes hlavu. „Když dítě začne být drzé či chodí za školu, oni nevědí, co s tím. Nebo jde o kumulaci problémů, že rodině chybí peníze, má špatné bydlení, jsou nemocní, nabalí se k tomu dluhy a oni nevědí, jak tolik problémů najednou vyřešit,“ dodává Pačesová. Tyto služby organizace nabízí terénně přímo v rodinách na území okresů Nymburk a Mladá Boleslav.

VIDEO: Srdce pro vás - LATA

Video
Video se připravuje ...

Srdce pro vás - LATA Blesk TV

Fotogalerie
5 fotografií