Její členové poskytují metodickou pomoc, koordinují projekty a kampaně ve prospěch prevence a léčby nádorového onemocnění prsu. Aliance už pomohla řadě nešťastných lidí, které přepadla zákeřná rakovina.

„Posledních pět let třeba zaměřujeme pozornost na mladé pacientky od osmnácti let v projektu Bellis Young & Cancer a také na pacientky s metastatickým onemocněním v projektu Neviditelné ženy,“ říká ředitelka Eva Knappová.

Posledním velkým projektem je kampaň Ostře sledovaná prsa, která vznikla původně pro 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. „Kampaň měla úspěch, který nás inspiroval, abychom nápadu prodloužili život,“ vysvětluje Knappová.

Aliance je tu především kvůli podpoře nemocných. „Občas mě přepadne smutek, když se dozvídám, jak to probíhá, když má někdo rakovinu. Často slyšíme, že s pacienty nikdo nekomunikuje,“ kroutí hlavou ředitelka, podle které se stává, že těžce nemocný člověk musí prosedět v čekárnách třeba i pět hodin.

„Víme také, že tu nefunguje psychologická podpora. Mám srovnání se zahraničím. Na západ od nás třeba fungují speciální onkologické sestry. Takové tu nemáme. Takže my se to postupně snažíme nějak uchopit a pomáhat, v čem to jen jde,“ říká Knappová.

Partnery Aliance jsou většinou ženy, které tato nemoc potkala. Rakovina prsu se týká ale i mužů. „Jeden takový s námi spolupracuje. Jmenuje se Michal a o tom, že má rakovinu prsu, se dozvěděl, když mu bylo jednatřicet let,“ prozradila ředitelka, podle které se lidé také setkávají na společných pobytech, kde si mohou vyměnit své zkušenosti.

Aliance a její cíle

Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s., založená v roce 2002, zastřešuje 45 organizací pacientek z celé České republiky. V rámci projektu Nejde jen o prsa proškolí každoročně průměrně 6600 středoškoláků.

Cíle:

● Vytvořit informační a edukační centrum pro veřejnost, onkologicky nemocné a jejich organizace.

● Poskytovat metodickou pomoc organizacím onkologicky nemocných.

● Koordinovat projekty a kampaně ve prospěch prevence a léčby nádorového onemocnění prsu.

● Sjednotit snahy pacientských organizací i jednotlivců o prosazování práv a rovných podmínek k léčení a rekonvalescenci žen s nádorovým onemocněním prsu.

● Zastupovat české onkologické pacientky v mezinárodních strukturách.

Tato organizace je držitelem značky Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. Účelem je poskytnout potenciálním dárcům i široké veřejnosti informaci o tom, že veřejně prospěšná organizace řádně hospodaří se svěřenými prostředky, které transparentně a adekvátně využívá k naplňování svého deklarovaného poslání.

Chcete pomoci i vy?

Chcete pomoci konkrétní organizaci? Pošlete dárcovskou SMS ve formátu DMS SRDCEPROVAS na telefonní číslo 87 777. Cena 1 SMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Můžete poslat i dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T). Peníze zaslané v konkrétním měsíci vždy poputují k vybrané organizaci, o které se píše.

VIDEO: Onkoložka Petra Tesařová radí nejlepší způsob, jak drsnou diagnózu vzládnout. Nejdůležitější je rychle se vzpamatovat...

Video
Video se připravuje ...

Onkoložka Petra Tesařová: Nejdůležitější je rychle se vzpamatovat Marie Šilhová/BPŽ

Fotogalerie
6 fotografií