Šílenost, míní někteří. Zatímco v Káhiře jde na ulicích přímo o život, v turistických oblastech se lidé líně povalují na pláži a užívají si dovolenou a s klidem říkají: „Nehneme se odsud a užijeme si to tu!“

Pětadvacet stupňů ve stínu, pohoda, klid. Tak to vypadá v některých turistických letoviscích, zatímco na druhém konci země zuří v ulicích revoluce.

Reportér německého deníku Bild Lars Weinzierl (42) je v současné době na hotelu Sheraton v oblíbeném turistickém letovisku Sharm el-Sheikh. „Je to báječně prázdné. Jsou tu Italové, kteří pořád sledují kreslené seriály. Policie je v ulicích více vidět. Po nocích se raději nikde netoulám,“ popsal Lars situaci v rezortu.

„V hotelu pro tisíc lidí je sto turistů. Ručníky se mění jen jednou za dva dny. Bary zavírají dříve a obchody s klenoty jsou zavřené,“ vzkázal Lars.

Fotogalerie
10 fotografií

Protože byla v zemi kvůli nepokojům částečně zastavena doprava, v obchodech chybí spousta zboží, například maso a mezinárodní noviny. Mnoho bank v turistických centrech je zavřeno a bankomaty jsou prázdné. To ale očividně turistům nevadí a i tak do země momentálního neklidu a nebezpečí stále jezdí za sluncem a mořem.

V současnosti se v Egyptě nachází stále ještě několik stovek českých turistů. Ve 13:41 na pražskéé Ruzyni přistáli první z nich. Na další jejich rodiny ještě čekají. Do konce víkendu by se ale měli vrátit všichni. Na úterý je však naplánován další odlet do Egypta. Ministerstvo zahraničí ale apeluje, aby už se do Egypta radši čeští turisté neposílali.

Fotogalerie
10 fotografií