Dnes má za sebou desítky výstav a publikací, tisíce zaznamenaných okamžiků. V roce 1982 ale Jaromír Čejka (tehdy 35) ještě jako student pražské FAMU vytvořil soubor fotografií, které vyprávějí příběh zrodu největšího pražského sídliště na Jižním Městě a dnes v pamětnících probouzejí nostalgii. „Přitom jsem ho fotil ze vzteku, abych ukázal, jaké urbanistické a řemeslné hrůzy za normalizace vznikaly,“ svěřil Čejka Blesku.

„Jako ročníkovou práci jsem v roce 1978 fotil nejprve životní styl obyvatel Petrovic, právě připojených k Praze. O rok později pak na Hájích, na sídlišti, přes které jsem jezdíval, také děti hrající si mezi paneláky,“ vzpomínal Čejka. Nakonec si pro svou diplomovou práci zvolil v roce 1982 nafocení Jižního Města. 

Osudový Jižák 

Čejka se vrátil mezi na chlup stejné paneláky, vchody, schodiště, obklopená bahnitými a holými prostranstvími nebo sem tam „pohozenými“ panely. „Chvíli trvalo, než jsem začal vidět souvislosti, které jsem chtěl zaznamenat. A začal jsem fotit,“ řekl. Hledačem lidských stop zůstal po celý svůj život. „Moji práci v podstatě shrnuje motto, citát z básně Ivana Blatného: (…) ta touha vrátit se tam, kde jsme nikdy nebyli,“ uvedl Čejka. Po letech ho překvapuje, když se mu ozývají dnes už dospělí lidé, kteří poznávají domy, v nichž vyrostli, nebo dokonce sami sebe, s nostalgií a vzpomínkami na dětství. „Nakonec je to snad docela dobrý dokument,“ skromně uzavřel Čejka.

Mělo to být město ve městě

Normalizační plány sídliště Jižní Město byly velkolepé! Jako první ze tří „měst“ na periferii Prahy mělo mít své centrum obklopené budovami terasovitě poskládanými od nejvyšších po nejnižší. V onom srdci Jižáku se plánovaly parkovací domy, sportoviště, obchodní uličky a kulturní střediska. Když se roku 1973 začalo stavět, všem bylo jasné, že odvážné plány vzaly za své. Skladba čtvrtí Roztyly, Opatov, Chodov a Háje se tak alespoň stala domovem pro zhruba 90 tisíc obyvatel, což je o 15 tisíc víc, než má například město Zlín.

Víte, že…

…počátky života na sídlišti Jižní Město zachytila také režisérka Věra Chytilová (†85). Její snímek Panelstory aneb Jak se rodí sídliště měl premiéru 1. prosince 1981, objevila se v něm řada hvězd. Například Jiří Kodet (†67), Laďka Kozderková (†37) nebo Boris Hybner (†74).

Fotogalerie
11 fotografií