V pátek dopoledne začal pravděpodobně už nezvratný proces, v rámci kterého architektonicky zajímavá budova Transgasu neboli Plynárenského řídicího centra ve Vinohradské ulici přestane existovat. Završuje se tak proces, který se vleče už od roku 2016, kdy společnost HB Reavis, která budovu vlastní, oznámila, že ji chce zbourat.

Dneškem to začíná, za pár týdnů konec

„Dnešním dnem jsme zahájili přípravné práce na budově Transgasu, které budou pokračovat instalací lešení,“ uvedl za společnost HB Reavis mluvčí Jakub Verner. „Z technologických i bezpečnostních důvodů je potřeba odstranit překážky, které by postavení lešení bránily. To se týká např. vchodového přístřešku, venkovní kašny a zábradlí a některých prvků na fasádě budovy.“

Jen samotné přípravy budou trvat v řádech týdnů. A co bude dál? „Přesný postup prací lze odhadovat těžko,“ přiznává Verner s tím, že důležitou roli sehraje stav počasí i výsledky sondážního průzkumu fasády.

Památkově nezajímavá

„Obávám se, že z naší strany k tomuto už opravdu není co více říct,“ uvedla na dotaz Blesk.cz mluvčí Prahy 2 Ilona Chalupská. Byl to totiž právě stavební úřad městské části Praha 2, který demolici budovy povolil. Byť klíčovým faktorem bylo také to, že k jeho rozhodnutí nikdo v zákonné lhůtě nevznesl námitek. Lhůta uplynula 29. ledna letošního roku.

Ještě dříve se do osudu budovy vložil Klub za starou Prahu, který intervenoval u Ministerstva kultury, aby budovu prohlásilo za nemovitou památku. Avšak nestalo se tak s odůvodněním Národního památkového úřadu, že „areál nevytváří městotvorné prostředí a hmotově i měřítkem poškozuje prostředí městské památkové zóny.“

To je ostatně i stanovisko Institutu pro plánování rozvoje hl. m. Prahy (IPR). „Za IPR bohužel nelze hodnotit architektonickou hodnotu budovy, ale její bezprostřední přínos okolí,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí IPR Marek Vácha. „Veřejný prostor kolem budovy přitom není dlouhodobě v pořádku. Její okolí na obyvatele nepůsobí přívětivě, čímž budova zaostává v rámci městotvorné funkce.“

Podle magistrátu se jedná o unikátní příklad brutalistní a high-tech architektury. „S vlastníky budovy jsme navázali dialog o budoucnosti budovy, než dojde k definitivnímu rozhodnutí o zbourání. Bohužel, budova není naše, a tak jsou možnosti intervence města spíš jen v této symbolické rovině,“ řekl Blesk.cz primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

Nejdříve demolice, pak (možná) prodej

Společnost HB Reavis hodlá pozemek po demolici budovy prodat. „Jedná se o rozhodnutí, které vychází z naší dlouhodobé strategie zaměřit se na budování business distriktů, které mají potenciál vytvořit kolem sebe jakýsi ekosystém, který napomáhá růstu všech firem,“ uvedl Verner. Na dotaz, zda už se zájemci vyskytli, přikývl. „Jednání o prodeji s potencionálními zájemci jsme již zahájili.“ Konkrétní však být nemůže, ani co se prodejní ceny týče.

I přesto však existuje varianta, že se pozemky prodat nepodaří a zůstanou HB Reavis. Ta přitom už dříve avizovala, že by zde šla realizovat polyfunkční budova z architektonického studia Jakub Cigler architekti, která by mohla být dokončena v roce 2021. „Koneckonců i právě z tohoto důvodu jsme dnes zahájili přípravné práce na demontáž budovy,“ připouští mluvčí.

Komplex na Vinohradské ulice je dílem týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický. Zastánci budovy ji hodnotí jako vynikající ukázku stylově syntetické architektury 70. let, spojující prvky brutalismu, technicismu a postmoderny, ale také na českém území ojedinělou realizaci postmoderního urbanismu.

Video
Video se připravuje ...

V pátek 15. února začala demolice budovy Transgas na Vinohradské třídě. David Zima

Fotogalerie
21 fotografií