Na problém s umístěním zvířat, která se krom tygrů nalézala v zařízeních, kde byl ilegální obchod s tygry odhalen, poukazovali policisté a pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) už minulé úterý na tiskové konferenci. Zvířat, kterým veterináři hledají náhradní umístění, jsou desítky.

Dotýká se to i zooparku v Bašti u Prahy, který vedl Ludvík Berousek – jeden z hlavních podezřelých v celé nechutné kauze. Zoopark je od razie Policie ČR a Celní správy ČR stále zavřený. Ani zaměstnanci netuší, co vlastně bude dál.
Video
Video se připravuje ...

Tajná nahrávka z Berouskova zooparku smrti: Před měsícem jsem prodal šest tygrů, říká záhadný muž. Four Paws

V tuto chvíli jsme zajistili pouze jedno mrtvé zvíře,“ uvedla pro Tn.cz mluvčí Policie ČR pro Liberecký kraj Vlasta Suchánková k Zooparku Doksy, který vede další člen rodiny Berousků. „Co se týká ostatních živých zvířat, tak ty nadále zůstávají v zoologické zahradě a jsou v dobrém stavu.“

Prevence proti týrání tygrů

ČIŽP spolu s dalšími orgány prostředí celou kauzu vehementně řeší. Je otázka, zda se v případě tří zadržených osob, které jsou momentálně v souvislosti s kauzou nelegálního obchodování s tygry ve vazbě, jedná o špičku ledovce, nebo jen o součást sofistikovanější sítě.

Zároveň také podnítila konkrétní kroky k tomu, aby se případným dalším obludnostem páchaným na tygry zamezilo. Spolu s partnery z okolních zemí sestavuje databanku tygří DNA, která umožní lepší evidenci chovaných tygrů. Zároveň by chystaná novela zákona měla zpřísnit chov šelem.

Veterináři řeší problém: Kam se šelmami?

Zatímco některým zvířatům se hledá náhradní domov lehčeji, není tomu tak u šelem. I zoologické zahrady v republice s nimi totiž mají své problémy. „Neexistuje žádné zařízení v české republice, kam by mohly být šelmy umístěny,“ vysvětlil Tn.cz mluvčí Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. „Zoologické zahrady je těžko zařazují do svých chovných programů a velice těžko se hledá někdo, kdo je schválen a mohl by přijmout šelmy.

Fotogalerie
95 fotografií