„Největší hyenismus, jaký existuje,“ komentovali případ naštvaní lidé z Kopřivnice a volají po častějších kontrolách ve sběrnách kovů. Město teď řeší, z jakého materiálu pamětní desky udělat, aby se situace neopakovala.

„Hledáme nějakou alternativu. Za každou deskou u památníku padlým byla prsť neboli hlína z konkrétního bojiště, kde vojáci od nás zahynuli. Je to smutné,“ uvedla mluvčí Kopřivnice Lucie Macháčková.

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Danou věcí se zabývají a vyhodnocují získané poznatky a informace, které by mohly vést k možnému pachateli. V případě jeho dopadení mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Procházková. Škoda byla vyčíslena na zhruba 50 tisíc.

Peníze jen na účet nebo složenkou

Sběrny nesmí fyzickým osobám vydávat hotovost. Peníze jim musí posílat na účet nebo na složenku, aby se případně dalo dohledat, kdo přinesl věci z trestné činnosti. Přesto, jak uvedla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), se to nerespektuje.

„Naši inspektoři vyráží na kontroly každý rok,“ uvedla Miraim Loužecká z tiskového oddělení ČIŽP. Při poslední akci zjistili, že nejvíc zákon nedodržují sběrny v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Neevidovaly lidi, kteří jim odpady donesli, přijímaly věci z pietních míst nebo umělecká díla a poskytovaly platby v hotovosti. „Pokud se například prokáže, že výkupna neoprávněně přijímala odpady, příslušný krajský úřad může zrušit povolení k provozování tohoto zařízení,“ doplnila Loužecká.

Nelegální třetina

Z čísel inspekce usuzuje, že z přibližně 500 tisíc tun kovového odpadu ročně u nás je minimálně třetina nelegálního původu. Kdyby byla legálního původu, pak by každý obyvatel ČR musel odevzdat zhruba 50 kg kovového odpadu k výkupu ročně.

Loni inspekce zahájila ve sběrnách kovů 85 řízení o uložení sankce za nedodržování zákona. Pokuty se vyšplhaly téměř na devět milionů korun, což bylo o 4,5 milionu více, než třeba v roce 2021.

VIDEO: Zloději ukradli dvě sochy z veřejných míst v Karviné, majitel sběrny je nechal rozřezat. Škoda je takřka dva miliony.

Video
Video se připravuje ...

Zloději ukradli dvě sochy z veřejných míst v Karviné, majitel sběrny je nechal rozřezat. Škoda je takřka dva miliony. PČR

Fotogalerie
4 fotografie