Šestičlenné partě (31 až 46) okolo vůdce Zdeňka G. (46) hrozí u karvinského soudu za loňské květnové krádeže skulptur až osm let. Do vězení s nimi může i provozovatel kovošrotu z Bystročic na Olomoucku, kam zločinci rozřezaná umělecká díla vozili.

„Kupující musel poznat, že jde o hodnotné sochy,“ řekl žalobce Jiří Foltyn a popsal, jak partička fungovala: Zdeněk G. zajistil dodávkový vůz, jenž přivážel gang do lázeňského města. Sochy s cenou přesahující tři miliony poté zpeněžil za 131 tisíc a pak se o zisk rozdělil.  

Zloději na kole

Část obžalovaných se přiznala, další část vinu odmítá. K sochám přijížděli členové povedené party na kole. Zdeněk G. poté přijížděl s dodávkou pro odvoz soch, a přivážel i pilky na jejich odřezání z podstavců. Nato si nechal díla převézt domů do Ostravy, kde je spolu na několik kusů rozřezali a odvezli do sběrny.

Video
Video se připravuje ...

Zloději ukradli dvě sochy z veřejných míst v Karviné, majitel sběrny je nechal rozřezat. Škoda je takřka dva miliony. PČR

„Ano, prohlašuji vinu v celém rozsahu obžaloby a vypovídat dál nebudu,“ prohlásil na výzvu soudce Kamila Babuška hlavní iniciátor milionové krádeže Zdeněk G. Stejně tak se přiznali a odmítli mluvit k případu jeho dva kumpáni.

Soudí i šéfa výkupny

Další dva podílníci vinu odmítli a vypovídat naopak chtějí. „Byl tam s námi i další chlap, ten není vůbec v žalobě uvedený,“ žaloval u soudu Teodor Ž. (33). „To se nám často nestává, aby nám někdo udával u jednání spoluviníka,“ reagoval soudce Babušek.

Zachmuřený byl i vedoucí kovošrotu z Bystročic, ten prohlásil: „Nebudu vypovídat, vinu necítím.“ Byl to ale on, který kradené sochy vykupoval.

„Musel znát ze zkušenosti, praxe i vzdělání, že tu jde o umělecká díla, a ne o bronzový odpad,“ řekl žalobce. Jednání pokračuje.

Fotogalerie
13 fotografií