Zraněnými vojáky jsou vojín Vasyl (61) a poručík Rustem (76). Vasyl bojoval v Doněcké oblasti. „Během bojů vybuchl v jeho blízkosti minometný granát a tlaková vlna ho odmrštila přímo na blízkou zeď. Měl silný otřes mozku, zlámaná žebra a následně se u něj projevila další zranění jako následek výbuchu,“ uvedl mluvčí lázní Miroslav Slaný.

Po propuštění se voják chtěl vrátit zpět na frontu, ale zdravotní stav mu to nedovolil. „Věk mě nemohl zastavit, miluji svoji zemi a padl bych při její obraně. Bohužel jsem byl ale trvale vyřazen z boje po výbuchu minometného granátu,“ uvedl Vasyl.

Poručíka zbili do bezvědomí

Rustem, který je původem Krymský Tatar, bojoval na Donbasu. Na počátku září ho v noci na hlídce přepadla větší skupina ruské rozvědky. „Zbila ho tak, že upadl do bezvědomí a všichni si mysleli, že je mrtvý. Ráno ho našli jeho spolubojovníci a s těžkým otřesem mozku a poškozením vnitřních orgánů byl převezen okamžitě do nemocnice,“ uvedl Slaný.

Přepravu, léčbu, pobyt a rehabilitaci veteránů platí Nadační fond REGI Base. „S léčbou vojáků máme dlouholeté zkušenosti, ať už se jedná o české válečné veterány, nebo o vojáky ze zahraničí, například z Libye, Saúdské Arábie nebo Ukrajiny. Úspěšně jsme léčili i děti z Beslanu,“ uvedla obchodní ředitelka Lázní Darkov Lenka Krótká.

Léčba pomáhá

Úspěšná byla například už i léčba dvou ukrajinských válečných veteránů z války na Donbasu před pěti lety. „Jeden z nich přijel do Lázní Darkov o berlích a očekával, že skončí na invalidním vozíku, a už po dvou týdnech léčby chodil bez berlí jen s protézou,“ uvedl mluvčí.

První dva vojáci zranění v aktuálním konfliktu na Ukrajině byli v Lázních Darkov na měsíčním léčebném rehabilitačním pobytu loni v létě, oba měli komplikovaná zranění nohou. „Příjezd dalších zraněných ukrajinských vojáků se protáhl kvůli změnám v povolení k opuštění vlasti,“ podotkl Slaný.

VIDEO: Válečný zpravodaj z Ukrajiny: Padaly na nás střepiny z raket. Co ho překvapilo v Bachmutu?

Video
Video se připravuje ...

Válečný zpravodaj z Ukrajiny: Padaly na nás střepiny z raket. Co ho překvapilo v Bachmutu? Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
17 fotografií