Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Veterinář o tygrovi (†5) z jatek u Berouska: Zvíře bylo zdravé, dožilo by se 20 let!

Autor: Jan Doležal - 
24. července 2018
05:01

Čerstvě zabitý tygr nalezený u preparátora Miloše Hrozínka (35) byl evidentně určen k tomu, aby skončil naporcovaný v lektvarech pro Asiaty. „Byl zdravý a dobře živený,“ tvrdí patolog, který zvíře pitval. Vyvrací tím tvrzení, že obviněná partička zabíjela »jen« stará zvířata.

Tygrovi, který zahynul rukama obchodníků se zvířaty, bylo nanejvýš pět roků. Přitom mohl žít až čtyřikrát déle.

Tygr, kterého dostal na pitevní stůl, nebyl podle veterináře mrtvý dlouho. „Šlo řádově o hodiny, maximálně jeden den,“ řekl Blesku vedoucí oddělení patologie a parazitologie Státního veterinárního ústavu v Jihlavě František Kostka (44). Ostatky zvířete už nebyly údajně v nejlepším stavu, ale vyjmul z něj dvě střely. Ty jsou nyní na balistické expertize.

Zkoumání ostatků mrtvého zvířete trvalo více než tři hodiny. Prováděli ho dva veterináři a dva laboranti. Závěry jen potvrzují podezření vyšetřovatelů. „Tím, že ho chovali v zajetí, byl spíš tlustý. Ti, kdo v rozporu se zákonem zabíjejí zvířata a obchodují s nimi, si prostě vyberou zdravého jedince, u něhož mají záruku dobré a vysoké produkce,“ vysvětluje veterinář.

Video  Tajná nahrávka z Berouskova zooparku smrti: Před měsícem jsem prodal šest tygrů, říká záhadný muž  - Four Paws
Video se připravuje ...

Razie na deseti místech

Policisté a celníci provedli sedm domovních prohlídek a tři prohlídky nebytových prostor včetně dvou stánků v pražské tržnici Sapa. Odvezli odtud tělo usmrceného tygra, čtyři kůže, tygří drápy a další produkty, například vývar a tzv. tygří víno. Vyšetřovatelé zabavili také sadu varných nádob a forem používaných pro výrobu produktů tradiční asijské medicíny z částí tygřích těl a přes 1,8 milionu v hotovosti.

Skončili ve vazbě

Otřesný případ zvířecích jatek vyplul na povrch minulý týden, když celníci a policisté vtrhli do zooparku člena cirkusáckého klanu Berousků Ludvíka Berouska (67) v Bašti u Prahy, do pražské tržnice Sapa a také do domu ve Zbynech na Českolipsku. Právě tam zřejmě preparátor Miloš Hrozínek (35) tygry porcoval, aby poté skončili v lektvarech po Asiaty. Berousek a Hrozínek skončili ve vazbě a spolu s nimi i Vietnamec (56), který nechutný byznys podle vyšetřovatelů organizoval. Všichni tři jsou obviněni z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty. Berousek i Hrozínek podali proti uvalení vazby stížnost.

ivoadler ( 25. července 2018 08:51 )

Přemnožení jsou domácí mazlíčkové, které pak jejich páníčkové strkají do útulků, místo aby je dali usmrtit. Tygrů je tady víc než v Ussurijském kraji - přes 400 a to se počítají jen ti, o kterých se ví. Zřejmě je to dobrý kšeft. A nebo snobárna zbohatlíků. Na klid dosažený zákazy nevěřím. Co takhle zakázat komunisty? A pak tady bude klid!

bibijana ( 24. července 2018 19:40 )

Já se musím taky opakovat.Ptám se,co dělá tolik tygrů a lvů v ČR?Copak jsme země, kde se běžně vyskytují? A nejen u nás, ale nikde v Evropě. Přemnožená zvířata? Kdo za to asi může - člověk a zase jenom člověk. Než zabíjet přemnožená zvířata, je potřeba jejich množení předcházet!!! Vždycky se dá všemu předejít,stačí k tomu zdravý selský rozum a přísné zákony.Množírny a dovoz cizokrajných zvířat zakázat a pak tady bude klid.

ivoadler ( 24. července 2018 11:26 )

Opět se opakuji. Chov tygrů a jejich následné využití ve skutečnosti populaci divokých tygrů pomáhá. Zmenšuje tlak, kterému jsou vystaveni ze strany pytláků. A jen tak mimochodem, ať si každý žere, co uzná za vhodné. Přecpané útulky pro psy a kočky (Chcete mně?) jsou důsledkem naší civilizační degenerace. Místo abychom přebytečná nebo přestárlá zvířata likvidovali, dřív to dělal každý antoušek, tak je uměle udržujeme při životě. V chovu zvířat je zapotřebí racionální přístup a ne nějaké citaření.

anna1234 ( 24. července 2018 10:51 )

.. spíš napiš v čem nemá mamlas pravdu. Ano, zabití tygra je špatná, odsouzení hodná věc, ale co ostatní zvířata? Jatka vám nevadí? Nebo farmy na chov kožešin! vám nevadí? Ty pořád ještě do konce ledna 2019 fungují... Já osobně vidím velký problém v tom co nám tu pod záštitou pašovaných hadrů Vietnamci zavedli. Možná si ani nedokážeme představit co všechno tu díky nim bují za obchody .. drogami počínaje. Udělali si u nás stát ve státě. Úniky peněz musí být neskutečné. Zřejmě si už jejich nebezpečí všimli i "nahoře", protože pozastavili vydávání víz Vietnamců k nám. Bohužel to neplatí pro rodinné příslušníky a taky nevěřím, že by to pozastavení trvalo dlouho

bibijana ( 24. července 2018 10:41 )

Nemohu souhlasit s vaším názorem. Dosud jsem měla Českou republiku za kulturní, civilizovaný a vyspělý stát. Razíte teorii, že není problém zde mít tygří jatka.Takže útulky jsou plné přemnožených psů a koček, takže budeme zde mít psí a kočičí jatka.Dovezeme krokodýly,hady a jiná, cizokrajná zvířata a bude se to tady zabíjet.Už zde máme farmu na zabíjení cvrčků a podobného hmyzu.Ono se vždycky najde nějaký h.o.v.ado,které to bude žrát.Někdo žere taky ptáky,chráněný, nechráněný,to divoši a barbaři nerozlišují. Jsou určité společenské hranice a meze, pro většinu národa je nepřijatelná konzumace domácích mazlíčků, ohrožených druhů a chráněných zvířat.Tygr a lev není u nás jatečné zvíře.Ale co není, může být.S příchodem migrantů se musí ctít i jejich kulturní, náboženské a stravovací zvyklosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání