Kriminalisté se i nadále věnují otřesnému případu, ve kterém se měla skupina lidí věnovat nelegálnímu obchodu s tygřími těly. Na kauzu upozornily Lidové noviny, podle kterých vyšetřovatelé zadrželi provozovatele Zooparku Bašť Ludvíka Berouska, dále vietnamského obchodníka, který zajišťoval prodej, a preparátora ze severních Čech, který měl na starosti zpracování mrtvých zvířat.

Během pondělní razie v souvislosti s tímto případem měli policisté dle zmiňovaného serveru zajistit střeleného tygra, vytrhané drápy, kůže, kosti a vývary. „V obecné rovině mohu říci, že došlo k obvinění tří osob podle paragrafu 299 trestního zákoníku,“ sdělila serveru Jitka Bojanovová, okresní státní zástupkyně v České Lípě. Tento paragraf řeší neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Pachatelům v tuto chvíli hrozí pětiletý trest.

Prý o ničem nevěděl

Ještě před zásahem, který proběhl na začátku tohoto pracovního týdne, měl Ludvík Berousek Lidovkám tvrdit, že o žádné kauze neví. „Nemám se k čemu vyjadřovat. (...) Nikdy jsem do rukou nedostal žádné oznámení,“ zareagoval Berousek na dotaz, který byl položen před samotnou razií.

Dnes v odpoledních hodinách pořádá Generální ředitelství cel oficiální tiskovou konferenci, na které dojde ke zhodnocení celého zásahu proti organizované skupině obchodníků s tygry.

Fotogalerie
47 fotografií