Pařížská ulice je nejatraktivnější ulicí v zemi. V nádherných domech zde sídlí obchody s těmi nejluxusnějšími značkami. Je to jakési poutní místo pro majitele diamantových a zlatých kreditních karet především z ciziny.

V současné době se movitým investorům naskytla mimořádná nabídka, která se hned tak nevidí. Na prodej je totiž secesní dům číslo 15. Podle odborníků kupní částka přesáhne jednu miliardu korun, jak informovaly Hospodářské noviny.

Jde o raritu

Za tak vysokou cenu se v této lokalitě doteď žádná podobná budova neprodala. „V Pařížské ulici je to za poslední roky zjevně výjimka,“ uvedl Blesku Jaroslav Novotný z Asociace realitních kanceláří České republiky. „Příjmy z pronájmů jsou tam asi nejvyšší. Kupec si musí vyhodnotit, zda jde o srdeční záležitost nebo ekonomický kalkul.“

Stoletá stavba ve vlastnictví cizinců

Secesní dům v Pařížské ulici, jehož se prodej za miliardu korun týká, pochází z roku 1905. Byl postaven podle návrhu známého českého architekta Matěje Blechy (1861 - 1919), který v nejdražší české ulici navrhl i další stavby. Historické budově se říkalo dům U Svatého Jiří. Bylo to kvůli tomu, že nároží zdobí socha sv. Jiří, jak bojuje s drakem.

Kvůli této soše nesla nemovitost pojmenování dům U sv. Jiřího.
Autor: Daniel Černovský

Podle informací Blesku patřila nemovitost před rokem 1989 Obvodnímu podniku bytového hospodářství (OPBH), poté Bytovému podniku Prahy 1. Obě organizace spadaly pod město. V roce 1992 budovu koupili investoři ze Saúdské Arábie. „Od roku 1992 měla tento dům společnost Arabella, spol. s. r. o., a nyní jej vlastní Arabella – P15, s. r. o., s tím, že minulá společnost byla zrušena. Sdělila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Jak vypadá?

Budova má přízemí, čtyři patra a podkroví s celkovou plochou 2 500 metrů čtverečních. Celkem je v ní 16 bytů, v přízemí sídlí luxusní obchody. Podle Hospodářských novin jsou byty pronajaté jen krátkodobě. Deník rovněž uvádí, že obchodníci v této lokalitě platí za pronájem i více než 230 eu za metr čtvereční měsíčně. To činí přes 5 800 korun.

Fotogalerie
24 fotografií