Slovanská epopej by se v budoucnu mohla nacházet na nábřeží v místech, kde končí Revoluční ulice a začíná Štefánikův most. V současnosti tu je parčík a na rozdíl od jiných míst povltavské oblasti v Praze tu do jisté míry chybí významnější objekt.

„Podél Vltavy se v této oblasti nacházejí významné veřejné budovy, které vedou podél řeky jako navlečené korálky. Nalezneme zde Rudolfinum, konzervatoř, Právnickou fakultu, hotel Interkontinental, Nemocnici Na Františku, v ustoupené pozici Národní galerii, ministerstvo průmyslu a obchodu a pak je zde tato parcela. Místo pokračuje dlouhým parkem, který vede k ministerstvu dopravy,“ popsal autor návrhu Pavilonu Slovanské epopeje, architekt Petr Malinský.

Slovanská mytologie

Samotný návrh, který na první pohled evokuje odvážnou moderní stavbu, představuje pavilon jako poctu našim předkům. „Vzhled budovy je jednoduchou paralelou k historii. Ve starých slovanských mýtech je napsáno cosi o tom, jak vznikl svět, že na začátku všeho bylo zlaté vejce, které plulo vesmírem, a v něm pobýval Bůh. Ten díky lásce vejce rozbil a vznikl náš vesmír,“ vysvětlil svůj záměr Malinský.

Vizualizace Pavilonu Slovanské epopeje na nábřeží Prahy 1.
Autor: neoVISUAL.cz

Další slovanský mýtus, ze kterého vizualizace budoucího pavilonu vychází, je o Slunci jakožto zdroji všeho. „Slunce je hlavním motivem mého návrhu. Je to zářící sluneční objekt, který se na pohled vznáší nad zemí. Není to statická stavba, mým cílem bylo vytvořit stavu dynamickou, letící, nehmotnou,“ prozradil architekt.

Budova je kulovitého tvaru, skládá se ale z rovinných skleněných prvků. V paprscích zapadajícího slunce by se tento pavilon symbolicky odrážel. Objekt nemá okna, protože obrazy je podle slov architekta Malinského nepotřebují.

Stavba se v tomto návrhu kotví na zhruba šestimetrové nohy, které ale v panoramatickém pohledu nejsou vidět, proto vytváří iluzi, že objekt pluje nad hladinou Vltavy.

Co tam všechno bude?

Samotný sál pro vystavování Slovanské epopeje v pavilonu bude celý černý. „Je to pocta Maroldovu panoramatu, což byla dočasná stavba na Výstavišti s bitvou u Lipan,“ prozradil autor návrhu.

Ve slunečních paprscích by se budova měla blyštit.
Autor: neoVISUAL.cz

Na střeše pavilonu se mají objevit jakési zlaté trny, které mají připomínat paprsky slunečního svitu. Budova počítá také s muzejní prodejnou, kavárnou a studijním centrem v přízemí, komplex pojme také podzemní parkoviště s vjezdem z nábřeží Ludvíka Svobody. Kapacita má být zhruba 60 vozů.

Na základě odhadu by realizace tohoto projektu vyšla na 184 milionů korun. V několika podlažích vznikne plocha o celkové rozloze 6 tisíc metrů čtverečních.

Místo sporu řešení

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký se při prezentaci nové vizualizace vyjádřil k obecnému tématu budoucího umístění Slovanské epopeje. Své zájmy o umělecké dílo v minulosti projevil také magistrát nebo Praha 3.

Vizualizace interiéru Pavilonu Slovanské epopeje na nábřeží Prahy 1.
Autor: neoVISUAL.cz

Praha 1 nevede spor ani s Prahou 3, ani s magistrátem či kýmkoliv jiným o tom, kde má být Slovanská epopej. Myslíme si, že k tomu, aby se naplnil odkaz Alfonse Muchy, je potřeba vést mnohem širší debatu. Neměla by zasednout komise, píchnout prstem do mapy a rozhodnout o jednom místě. Tak důležitá věc musí být probrána ze širšího kontextu,“ prohlásil Oldřich Lomecký.

Z tohoto důvodu podle starosty první pražský obvod přichází s konkrétní studií, tvarem a financemi tak, aby nejen odborníci, ale i laická veřejnost dostala šanci se k návrhu vyjádřit.

„Cílem je vytvořit v metropoli nový objekt, kterým by se město zatraktivnilo svou architekturou, nikoliv pouze levným alkoholem. Turisté sem jezdí kvůli architektuře, po revoluci v roce 1989 v Praze kromě Tančícího domu žádná zajímavá architektura nevznikla. My to chceme napravit a domníváme se, že je tu v posledních letech velký deficit z hlediska příprav a investování do podobného projektu. Ten nabízíme a dáváme ho veřejnosti k posouzení,“ upřesnil Lomecký.

Pavilon Slovanské epopeje by se v budoucnu měl stát součástí rozsáhlejšího projektu zásadní revitalizace Revoluční ulice, ze které by se měl stát plnohodnotný bulvár pražského historického centra.

Podívejte se na vizualizaci navrhovaného pavilonu:

Fotogalerie
11 fotografií