Městská část Praha 1 zveřejnila vizi na rozšíření turistického zájmu v pražském centru. „Nárůst turistů, kteří každoročně do hlavního města zavítají, znamená, že se lidé už nemají možnost do oblasti centra Prahy vejít,“ prozradil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Radnice se proto chce věnovat situaci v Revoluční ulici. Podle vize by pro danou oblast bylo prospěšné, pokud by se místo takzvaného Švermova parčíku u náplavky postavila nová atraktivní budova. Ta by v budoucnu mohla sloužit například jako výstavní místo světoznámé Slovanské epopeje Alfonse Muchy.

Stávající oblast Švermova parku v současnosti podle radnice slouží hlavně bezdomovcům.
Autor: Googlemaps

„Běžte se podívat do Švermova parčíku ve kteroukoli denní dobu a zjistíte, že v současnosti místo funguje pouze jako útočiště pro bezdomovce,“ prozradil zástupce hospodářské komory Prahy 1 Filip Dvořák.

Podle něj by proto bylo velice prospěšné, pokud by se zde místo parčíku postavila veřejností vyhledávaná budova.

„Je to stejný princip, který se aplikoval do dnešní podoby Myslíkovy ulice,“ pokračuje ve vysvětlování záměru Dvořák. Myslíkova byla podle něj v minulosti zejména základnou pro prostitutky a ulice byla pro širokou veřejnost zcela nezajímavá. Pomocí zatraktivnění oblasti pro podnikatele se ovšem z místa stala příjemná lokalita.

Revoluční ulice v současnosti: Radnice chce ulici atraktivnější, sloužící jako moderní bulvár.
Autor: Googlemaps

Nic nového pod sluncem

Umístění stavby na konec Revoluční ulice u Vltavy by proto podle městské části mělo vést k tomu, že turisté i Pražané budou lokalitu více vyhledávat. Díky tomu budou prostory zajímavější také pro další subjekty a Revoluční by mohla ožít novým životem. Snahou je protáhnout režim náměstí Republiky až k řece.

„Zejména pravá část Revoluční ulice směrem od náměstí Republiky je v současnosti málo vyhledávaným místem, kde se nám často střídají podnikatelské subjekty,“ vysvětluje starosta Lomecký.

Také úzký chodník je na místě nereprezentativní a podle starosty po něm lidé kráčejí pouze tehdy, pokud musejí.

Příklad budovy, kterou postavili v rakouském Grazu, aniž by přišli o ochranu UNESCO.
Autor: MČ Praha 1

Nová vize naopak počítá s vytvořením pěší zóny, která by oblast více zpřístupnila, ale o zákazu vjezdu pro automobily zatím radnice neuvažuje.

Myšlenka umístění vyhledávané budovy na rohu Revoluční ulice přitom není žádnou novinkou. Už od roku 2004 vznikla spousta vizualizací, kdy architekti přemýšleli nad tím, co zde postavit.

Krom zamýšlené budovy na území dnešního Švermova parčíku je součástí vize také stavba takzvané Novomlýnské brány, kterou projektuje světoznámá architektka a nositelka Řádu britského impéria Eva Jiřičná.

„Chceme skutečnou kvalitu bez výstřelků, jakým byla například zamýšlená výstavba lanovky na Letnou. Naopak zelenou by měla dostat Novomlýnská brána navržená paní architektkou Evou Jiřičnou a také využití prostranství takzvaného Švermova parčíku, který má vzhledem ke své nevábnosti s parkem pramálo společného,“ uvedl k představě projektu starosta Oldřich Lomecký.

Celá představa je v současnosti ještě v plenách, realizace by podle vedení městské části měla trvat přibližně čtyři roky. Odhadovaná cena rozsáhlé změny Revoluční ulice potom radnice odhaduje na 350 až 400 milionů korun.

Podívejte se na zamýšlené vizualizace rohu Revoluční ulice:

Fotogalerie
14 fotografií