Stovky lidí u plotů, tisíce u monitorů a desetitisíce diskutujících. Takový ohlas si vysloužilo přistání největšího letadla, které můžete na světě vidět, v Praze. Antonov An-225 zvaný Mrija (ukrajinsky sen) tu vyzvedne 120tunový generátor, aby s ním následně odletěl ve čtvrtek v šest hodin ráno do Austrálie. Tato vskutku jedinečná událost se nemusí dlouhé roky opakovat. Naposledy byl tento král nebes na letišti v Praze v roce 2006. V Mošnově se ale objevil i minulý rok.

Volno nebo i jako omluvenka

Už celé dny před příletem si lidé nejen na Facebooku sdíleli své plány. „Já tam půjdu se synkem, bude to docela zajímavá omluvenka do školy,“ s nadsázkou píše Jan. Pro nadšence do letadel je to velká událost. „Pamatuji si to před deseti lety, to byla skvělá podívaná, i když jen za plotem, letos si na to ale beru i schůdky,“ dodává další diskutující Filip.

Přistání Antonova na letišti v Praze:

Video
Video se připravuje ...

Antonov přistál v Praze Petr Soukup

Letoun Antonov An-225 Mrija provozuje ukrajinská společnost Antonov Airlines ve spolupráci s Avioncharter company. Letadlo je dlouhé 84 metrů, jeho křídla mají rozpětí 88,4 metru. Prázdný letoun váží 175 tun, jeho maximální vzletová hmotnost, tedy váha včetně nákladu a paliva, činí 600 tun. Se stopadesátitunovým nákladem může letadlo doletět 7000 kilometrů.

Technici v tehdejším Sovětském svazu letadlo původně vyrobili pro přepravu raketoplánu Buran a součástí jeho nosné rakety Eněrgija. Poprvé stroj vzlétl 21. prosince 1988. Počátkem 90. let ale program letů ruských raketoplánů skončil a letoun byl odstaven. Znovu vzlétl až v roce 2001, poté co prošel rozsáhlou modernizací. Od té doby slouží ke komerční přepravě velkých nákladů.

Fotogalerie
7 fotografií