Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drama uneseného letadla skončilo: Únosce vyšel s rukama nad hlavou

Autor: ČTK, mb - 
29. března 2016
08:27

Muž, který dnes unesl egyptské letadlo na Kypr, se po několika hodinách vzdal úřadům a podle kyperské vlády byl zadržen. V letadle bylo přes 60 lidí. Většinu z nich únosce propustil po přistání v Larnace, do poslední chvíle sedm osob zadržoval. Nakonec se podle kyperských médií objevil u dveří letadla s rukama nad hlavou.

Egyptský premiér Šaríf Ismáíl řekl, že egyptské úřady muže vyslechnou, aby se vyjasnily motivy jeho činu. Panuje o nich mnoho nejasností stejně jako o identitě únosce.

Původně se uvádělo, že únosce hrozil posádce sebevražedným útokem s pomocí výbušnin a že se chtěl dostat do Istanbulu. Pilot s ním vyjednal odklon letu do kyperské Larnaky. Žije tam prý únoscova bývalá partnerka a únosce žádal, aby jí byl předán jeho písemný vzkaz. Kvůli tomu egyptský ministr zahraničí Sameh Shoukry okomentoval slovy: "To není terorista, ale idiot. Teroristé jsou šílení, ale ne hlupáci. Tenhle (muž) hlupákem je."

Mluvčí egyptského ministerstva zahraničí ale později na sociální síti Twitter napsal, že uvedený výrok nepadl.

 

Letadlo letělo původně na lince Alexandrie-Káhira a mezi více než 50 cestujícími byli také cizinci.

Později únosce vznesl politický požadavek, když chtěl, aby byly propuštěny ženy vězněné v Egyptě.

Egyptská média ho dopoledne identifikovala jako Ibráhíma Samáhu, profesora veterinární medicíny z univerzity v Alexandrii. Později ale kyperské ministerstvo zahraničí uvedlo, že jde o Sajfa Addína Mustafu. Únosce podle zástupce ministerstva vykazoval známky psychické lability.

Fotografie údajného únosce. Fotografie údajného únosce. | Twitter

Egyptský premiér Ismáíl řekl, že únosce byl Egypťan a že žádal, aby se mohl sejít se zástupci Evropské unie nebo byl dopraven na jiné letiště. „Žádal schůzku se zástupcem EU nebo převoz na jiné letiště, ale o nic specifického,“ řekl premiér. V prvních hodinách po únosu se v médiích objevily informace, že chce muž požádat na Kypru o azyl.

Na sociální síti Twitter se též krátce před tím, než se rozhodl Egypťan vzdát, objevilo bizarní foto, kdy si jeden ze zadržovaných pasažérů rozhodl pořídit selfie se svým únoscem...

Bizarní selfie pasažéra s únoscem. Bizarní selfie pasažéra s únoscem. | Twitter

Ne všichni zadržovaní civilisté však přijali své zajetí s takovým klidem, někteří se rozhodli utéci kokpitem letadla.

 

Agentury upozorňují, že incident znovu obrátil pozornost na bezpečnost egyptské letecké dopravy. Egypt se těžko vzpamatovává z důsledků teroristického atentátu na ruské letadlo, v jehož troskách loni v říjnu na Sinajském poloostrově zemřelo všech 224 lidí z jeho paluby. K činu se přihlásili radikálové z Islámského státu.

gabreta ( 29. března 2016 17:04 )

A že Radovan Karadžič v Haagu spáchal sebevraždu, nikde ani řádka. Jó když ho gauneři soudili, to se novináři mohli přetrhnout!! http://balkan-plus.net/2016/03/srbija-sokirana-u-popodnevnim-satima-karadzic-izvrsio-samoubistvo-u-c eliji/

dfghjk ( 29. března 2016 16:22 )

To se pleteš, jen si vzpomeň, jak bravurně vyřešili případ Petra Kramého.

ivoadler ( 29. března 2016 09:28 )

Co si budem povídat, v Egyptě je bordel. 

Zobrazit celou diskusi