Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Únos na Sibiři: Zajali dvě sportovní letadla!

Na Sibiři neznámí pachatelé unesli dvě sportovní letadla. (ilustrační foto)
Na Sibiři neznámí pachatelé unesli dvě sportovní letadla. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
21. června 2015
12:16

Neznámí pachatelé unesli v Ťumeňské oblasti na západní Sibiři dvě sportovní letadla. Jedno muselo nouzově přistát, ale druhý stroj vzal jeho pilota na palubu a pokračuje v letu ve směru na Moskvu.

"Kvůli technickým problémům musel Jak-52 přistát ve městě Jalutorovsk. Poté na stejném letišti přistál i druhý letoun Gardan GY-80-160, jeho pilot vzal spolupachatele na palubu a odletěl směrem na Moskvu," řekl agentuře nejmenovaný policejní zdroj.

Po letadle se pátrá. Podle serveru Newsru.com je vyloučeno, aby stroj s doletem okolo 1200 kilometrů doletěl bez mezipřistání a natankování až do Moskvy, vzdálené více než 2000 kilometrů.

Týž server později dodal, že neobyčejná krádež letounu se původně odehrála na letišti leteckého klubu ve městě Išim v Ťumeňské oblasti, kam přiletěli dva muži ve vlastním letadle.

Avšak začaly se o ně zajímat místní úřady, a tak se dotyční rozhodli pro útěk, při kterém se zmocnili i letounu Jak-52 z místního aeroklubu. Podle agentury Interfax byli lidé, kteří přiletěli do Išimu, po přistání dokonce zatčeni, avšak podařilo se jim uprchnout.

Nouzové přistání letounu Jak-52 v Jalutorovsku bylo podle ní opravdu tvrdé a "na břicho", protože se nepodařilo vysunout podvozek. Nyní prý podezřelí prchají před zákonem v letounu v těsné výšce nad terénem, aby se vyhnuli zachycení radarem.

Úřady tyto informace nepotvrdily. Zatím hovoří jen o "nepovoleném vzletu" dvou letadel z Išimu, uskutečněném "neoprávněnými osobami".

vladekar ( 21. června 2015 13:41 )

Ono lze zajmout letadlo? A spoutat také? To tedy čumím.

Zobrazit celou diskusi