Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pohřeb Saddámovy pravé ruky Azíze: Před obřadem zmizelo tělo!

Exministr Tárik Azíz zemřel na infarkt.
Exministr Tárik Azíz zemřel na infarkt.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
12. června 2015
15:12

V Iráku se zpozdila přeprava těla bývalého ministra zahraničí Tárika Azíze. Zemřel minulý týden a k pohřbení má být převezen do Jordánska. Těsně před odletem ale skupina ozbrojených mužů tělo unesla z bagdádského mezinárodního letiště. Později se však Azízovy ostatky našly.

Jeho dcera Zajnab ztrátu ohlásila ve čtvrtek. Nejmenovaný irácký představitel řekl, že tělo je na letišti a je přísně střeženo. Odlet byl prý odložen kvůli chybějícím dokumentům.

„Chceme vědět, kde je tělo a kdo se ho zmocnil,“ řekl ve čtvrtek právník rodiny. Zajnab uvedla, že tělo zmizelo několik minut před startem letadla, a zástupci Jordánska potvrdili, že Azízovy ostatky na palubě posledního letadla z Bagdádu nebyly.

Azíz zemřel 5. června ve věku 79 let. Pocházel z rodiny chaldejských křesťanů ze severního Iráku a byl vysoce postaveným křesťanem Saddámova režimu. Za invaze v roce 2003 se vzdal čtrnáct dní po Saddámově svržení americkým vojákům. Byl odsouzen v několika procesech k dlouhým trestům a v roce 2010 i k trestu smrti. Bývalý prezident Džalál Talabání ale odmítl rozsudek smrti podepsat, což znamenalo změnu trestu na doživotí.

Azíz trpěl četnými zdravotními problémy a zemřel v nemocnici v Násiríje. On i jeho rodina si přáli, aby byl pohřben v Ammánu. Jeho syn Zijád se totiž obává, že kdyby byl otec uložen do země v Iráku, stal by se jeho hrob terčem útoků ozbrojenců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání