Mladé pižmoní samici Quengel, která pochází z berlínského Tierparku, uhynul v plzeňské zoo letos na jaře partner, samec Sam. „Quengel je u nás dva roky, zatím je ještě poměrně malá,“ uvedl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Ze švýcarského Bernu proto přijel doplnit chovný pár samec Loki. „To jméno dostal u nás, vycházeli jsme ze severské mytologie. Loki je o dva roky mladší než jeho nevěsta a je zatím výrazně menší,“ vysvětlil Vobruba.

Spojení páru do společného výběhu proběhlo úspěšně. „Doufáme, že se časem konečně dočkáme odchovaných mláďat. Dříve než za tři roky to ale nebude,“ dodal Vobruba.

V Plzni se o odchov pižmoňů již v minulosti pokoušeli. „Samice Piroschka, která u nás žila, měla dvakrát mláďata. Nikdy se je ale, bohužel, nepodařilo odchovat. Doufáme, že u nového chovného páru se to podaří,“ řekl Vobruba.

Pižmoni v přírodě obývají pustiny kanadské Arktidy, Aljašku, Grónsko, Tajmyrský poloostrov a horské oblasti střední Skandinávie. Žijí v menších skupinách, na zimu se houfují do stád až o stech kusech. Díky ochranářským programům se jich nyní ve volné přírodě pohybuje na 60 tisíc kusů.

VIDEO: Nejoblíbenějším zvířetem v plzeňské zoo je Růženka, nosorožčí holčička miluje bahno.

Video
Video se připravuje ...

Nosorožčí holčička Růženka z plzeňské zoo miluje dovádění v bahně. ZOO Plzeň

Fotogalerie
5 fotografií