Sloní miminko přišlo na svět zcela bez lidské asistence po 8 hodinách porodu. Se svou matkou je nyní zavřeno v pavilonu slonů, kde na ně z povzdálí dohlíží dvoučlenné hlídky. Ošetřovatelé už také rozhodli o jméně.

„Slůně se bude jmenovat Chandru. Jmenoval se tak jeho otec Calvin, když do ostravské zoologické zahrady přicestoval z Kanady,“ vysvětlila pracovnice zoologické zahrady Jana Pluháčková.

Podle ní jde o jméno hindského původu, které v překladu znamená »Měsíc« a bylo konzultováno s rodilou mluvčí. V případě, že by se ze slůněte namísto samce vyklubala samička, ošetřovatelé měli připraveno jméno Chandra.

Slůněti se daří dobře, od neděle mělo párkrát se svou matkou možnost vyrazit do venkovního výběhu, ale Vishesh svého potomka vzala ven krátce pouze jednou.

„Vishesh ještě bývá nervózní. Potřebují si na sebe zvyknout, a proto je i počet ošetřovatelů, kteří do pavilonu mohou, naprosto minimální. Nechceme riskovat komplikace,“ doplnila Pluháčková.

Zoologická zahrada v Ostravě není příznivcem oficiálního pokřtívání, a tak bude slůně pojmenováno v tichosti. Veřejnost se podivovala nad tím, že v případě tohoto slůněte se o jméně rozhodlo poměrně rychle.

„U předchozích dvou slůňat byla situace nevyzpytatelná. První mládě Vishesh porodila předčasně, bylo slabé, nevěděla jak k němu přistupovat. Druhé slůně, samička Sumitra, se od počátku nenapila mateřského mléka, a proto jsme se také s pojmenováním nechtěli unáhlit,“ vysvětlila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Fotogalerie
5 fotografií