Firemní kolečko

Tento název v sobě neskrývá žádný zemědělský nástroj, ale v dnešní době již celkem běžnou věc. Pro zapracování a lepší poznání celé firmy je nováček vždy na několik dní či týdnů umístěn v různých odděleních. Takže i když jste byli původně přijati do marketingu, můžete očekávat, že strávíte nějaký ten čas třeba ve výrobě nebo distribuci. Možná vám to přijde jako zbytečná ztráta času, ale to je velký omyl. Je vyzkoušeno, že takto velice účinně poznáte veškeré procesy ve firmě a budete poté lépe schopni řešit situace i ve svém oddělení.

Je to proto, abyste chápali byznys firmy v celé jeho šíři a věděli, co jaký kolega dělá a co s čím souvisí. Je to zajímavá a velmi cenná zkušenost.

Kolektiv

Začátek je vždy obtížný a v první práci to platí dvojnásob. Spousta nových tváří, úkolů a agendy, která je pro vás zatím velkou neznámou. K tomu všemu patří také tým lidí, se kterými budete nejblíže spolupracovat. Nesnažte se hned ze začátku přehnaně zapadnout. Chovejte se mile a zdvořile, nesnažte se být s každým hned nejlepší kamarád. Nejprve celý kolektiv důkladně poznejte. Někteří kolegové nemusí totiž vaší přehnanou náklonnost ocenit. Pozorujte, jak spolu lidé v kanceláři jednají, jaké jsou mezi nimi vztahy, kde to skřípe, co patří k zažitým zvykům a podobně. Zkrátka držte se trochu stranou a dělejte si postupně vlastní názor.

Zkušební doba

Zkušební doba je u každého zaměstnavatele samozřejmostí. Obvykle to jsou první tři měsíce, během kterých vás může zaměstnavatel bez jakéhokoliv důvodu propustit. Neznamená tedy, že když jste uspěli u pohovoru a dostali v zaměstnání svůj vlastní stůl, máte vyhráno. Dejte si pozor zejména na pozdní příchody, neslušné chování ke kolegům a nadřízeným. Také se snažte vyvarovat velkých chyb při výkonu vaší práce. Ano, chyby dělá každý, zejména pokud jste v práci poprvé. Pokud si tedy nejste s některým z úkolů jistí, raději se zeptejte zkušenějšího kolegy nebo nadřízeného. To je naprosto v pořádku.

Pozor! Ve zkušební době bez udání důvodu můžete dát výpověď i vy osobně. Pokud máte pocit, že s vámi ve firmě nejednají, tak jak mají a práci, kterou vám zadávají, neodpovídá té, na kterou jste byli přijati, můžete kdykoliv odejít. Nemá ale rozhodně cenu to “zabalit” hned v počátku. Dejte tomu šanci.

Jiné zaměstnání

V dnešní době je naprosto normální, že nezůstanete v jednom zaměstnání po celý život. Práce, která vám přišla zajímavá nebo dostačující po ukončení studia nemusí být vždy ta pravá. Je třeba se posunout dál, vyzkoušet něco nového. Vaše priority a zájmy se během let také změnily. Pokud to tak cítíte, nebojte se a další krok udělejte. V dnešní době je nabídek zaměstnání na trhu práce opravdu velké množství. A není nic horšího, než ztrácet čas a roky prací, která vás nebaví a ubíjí.

Nabídky práce, ale i dobré rady, které můžete v pracovním životě uplatnit, naleznete na portálech www.prace.cz a jobs.cz.