V roce, kdy si připomínáme 120 let od vzniku předchůdce Pražské energetiky, dostávají zákazníci PRE malý dárek. Jde o tzv. zelenou linku tedy volání zdarma. Zákaznická linka PRE, která ročně odbaví asi 250 tisíc příchozích hovorů, nyní umožňuje všem zákazníkům bezplatné volání. Energetici ale preferují, aby při kontaktu s nimi využívali volání zdarma jen ti zákazníci, kteří plní v rámci smluvního vztahu řádně své platební povinnosti.

Původní čísla na Zákaznickou linku PRE 267 055 555 a 840 550 055 sice zůstávají ještě funkční, ale již nejsou součástí další komunikace na nově vydávaných informačních a propagačních materiálech. V PRE věří, že zákaznická veřejnost ocení tento bezplatný telefonní kontakt jako krok zákaznicky orientované společnosti sledující zvýšení spokojenosti zákazníků.

Autor: Pražská energetika, a.s.

Nevíte, kam vyrazit o prázdninách? Co třeba za energetikou zdarma do muzea

Letos je to již 120 let, kdy vznikly Elektrické podniky královského hlavního města Prahy, předchůdci dnešní PRE. Tento více než stoletý vývoj výroby a rozvodu elektřiny od jejích prvopočátků nyní mapují expozice v Technickém a dokumentačním muzeu pražské energetiky v Jankovcově ulici v Holešovicích.

Autor: Pražská energetika, a.s.

V moderní budově holešovické rozvodny najdete původní zakládací listiny EP, osobní korespondenci dvou vizionářů a průkopníků na poli energetiky Thomase Alvy Edisona s Františkem Křižíkem, územní plány prvních pražských elektrických sítí, velkoformátové fotografie energetických zařízení i další významné listiny a dokumenty. Rozsáhlý areál muzea dále nabízí ucelenou kolekci elektroměrů a měřicích přístrojů, kabeláže vysokého napětí, pracovních a ochranných pomůcek i telefonních přístrojů.

Velké oblibě se u návštěvníků těší sbírka domácích elektrospotřebičů a též historických bezpečnostních tabulek. Zpřístupněné jsou také prostory bývalé rozvodny 110 kV a možnost nahlédnutí na technologii současného zapouzdřeného rozvaděče. Tvůrcům se tak podařilo uskutečnit ojedinělé propojení historie elektrifikace českých zemí s moderní současností výroby a distribuce elektřiny v rámci jednoho areálu.

Autor: Pražská energetika, a.s.

Více informací naleznete na stránkách www.pre.cz/muzeum.

Návštěvní dny jsou úterý a čtvrtek, k objednání můžete využít formulář na muzejním webu i telefonní linku 267 052 315. Návštěva muzejních expozic PRE je samozřejmě pro všechny zdarma.

Těšíme se na vaši návštěvu!

Technické a dokumentační muzeum pražské energetiky
Jankovcova 960/40, Praha 7 - Holešovice
(200 m od Nádraží Holešovice a stejnojmenné stanice metra „C“)
Návštěvní dny: ÚTERÝ a ČTVRTEK mezi 8. a 15. hodinou
(návštěvy po předchozí domluvě; začátky prohlídek 8.00, 10.00 a 13.00 hod.)
KONTAKT - objednávky: tel. 267 052 315, e-mail: muzeum@pre.cz
www.pre.cz/muzeum
 
Vstup volný.