Kromě Chorvatska, budou letos ze zájezdů s autobusovou dopravou či dopravou vlastním vozem Češi cestovat také do Itálie. Chorvatsko je však v tomto ohledu stále cíl číslo 1. „V leteckých zájezdech vede Řecko a Turecko, velký zájem srovnatelný s loňskou sezónou je také o Bulharsko. Pokud jde o severoafrické a jiné muslimské země, u Egypta se počty prodaných zájezdů vrací na jejich původní úroveň před revolučním obdobím. Prodeje Tuniska přechodně jen lehce oslabily kvůli teroristickému útoku v Tunisu, ale tato země se vrátila zpět mezi vyhledávané destinace,“ konstatuje Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a dodává, že co se týče novinek, cestovní kanceláře do své nabídky zájezdů zařazují od loňska doposud méně navštěvovanou Albánii a zvyšují kapacity také například u Černé Hory. Rovněž Slovinsko se objevuje jako atraktivní možnost pro trávení aktivní dovolené.

CHCEME POHODLÍ

Češi si na dovolené chtějí užít. Svůj zájezd pořídí český turista letos v průměru za přibližně 13 tisíc korun. A zároveň v 90 % případů, to platí pro letecké zájezdy, volí před pobyty s vlastním nebo jen částečným stravováním model all inclusive. Při požadované kvalitě služeb ale přesto hledají co nejnižší cenu.

MENŠÍ VÝBĚR LAST MINUTE

Mnoho Českých turistů tak svůj zájezd již pořídilo s předstihem, což má za následek v současnosti omezenější nabídku tzv. last minute zájezdů. Proč tomu tak je? Podle Asociace cestovních kanceláří České republiky k tomu vedly klienty tři hlavní důvody. Jednak zkušenosti z loňské sezóny, kdy bylo během letních prodejů na poslední chvíli již obtížnější sehnat typický produkt (4* hotel s all inclusive na pláži) v konkrétním termínu, jednak obavy z postupného růstu cen kvůli oslabující koruně vůči dolaru a euru. Třetí důvod je nadčasový: Včasný nákup dovolené umožňuje termín lépe sladit s partnerem a prosadit u zaměstnavatele.

Autor: Shutterstock

CO ZNAMENÁ ALL INCLUSIVE?

Při koupi zájezdu se informujte, co tento termín v konkrétním případě znamená. Může mít různé podoby. Nejvyšší variantou je pobyt, na němž vám alkoholické i nealkoholické nápoje, a to nejen místních značek, ale i těch „lepších“, snídaně, obědy, večeře a jiné občerstvení zajistí hotel. Konzumace zdarma se může vztahovat i na minibar na pokoji. Úroveň all inclusive se pak může lišit v době, kdy je občerstvení k dispozici. Může to být nonstop, ale i jen po určitou část dne či v určitých hodinách. Někde se nabídka alkoholu omezuje na pivo a víno. Součástí mohou být i některé služby hotelu, např. slunečníky na pláži, možnost navštívit hotelovou saunu, sportoviště nebo si dopřát masáž.

„Poslední dobou využívám službu, kdy mi šikovná paní udělá dovolenou přímo na míru. Řeknu jen, kam chci jet, s kým chci jet, co od dovolené očekávám a kolik si můžu dovolit za ni utratit,“ říká herečka a moderátorka Jitka Asterová.