Začněme tím, komu se nákup měsíce dopředu nevyplatí: Dvojicím, kterým je jedno, kam pojedou, a nejsou vázány ani termínem. Ty si zkrátka počkají, až se na poslední moment objeví extra výhodná doprodejová nabídka. A komu se vyplatí? Zjednodušeně řečeno: Všem, kteří si nechtějí svůj zájezd jen koupit, ale také vybrat. Faktem totiž je, že ty nejvyhlášenější hotely, které mají v nabídce cestovní kanceláře v mnoha zemích, bývají obsazené na celou sezonu už po pár týdnech. Velké otálení se nevyplatí ani těm, kteří mají zájem např. o rodinné pokoje, kam se kromě dvou dospělých vejdou ještě 2-3 děti.

Garance ceny

Některé kanceláře nabízejí i garanci nejnižší ceny. „Kdo si do 30.11. objedná zájezd
z katalogu Super First Minute, tomu garantujeme, že pokud by svůj zájezd našel až do svého odjezdu v naší nabídce levněji, tomu vrátíme rozdíl mezi cenami a ještě přidáme 500 Kč,“ říká Petr Šatný.

Dítě zadarmo

Tahle vábnička má dva háčky. Ten první – dospělí pak už často nemohou čerpat slevu za včasný nákup. A pak: Je zásadní rozdíl mezi zájezdem zdarma a pobytem zdarma. V druhém případě neplatíte za ubytování a stravu, ale za letenku (a všechny s tím související bezpečnostní či emisní příplatky), dopravu do hotelů či další služby už ano.

Maximální výkon

V první chvíli vybíráte z kompletní nabídky. A že nevíte, co se stane za půl roku? Storno zájezdu si lze připojistit. „My jako další benefit klientům nabízíme možnost změnit bezplatně do 10 dnů před odletem hotel i destinaci,“ říká Jiří Houdek z CK Neckermann.

Lepší pokoje

Větší výběr platí i pro jednotlivé pokoje. „V první moment si oproti last minute můžete objednat ty větší, s atraktivnějším výhledem například na moře, nejrůznější nadstandardy,“ upozorňuje Šárka Tesaříková z CK Marine Tour.

Velké slevy

Nákupem v předstihu ušetříte, cestovní kanceláře nabízejí slevy dosahující desítek procent. „Díky tomu si klienti mohou dovolit hotely o kategorii lepší. Nejde přitom jen o standard ubytování, ale také pestrost nabízené stravy a další poskytované služby,“ říká Demetrios Lambrou z CK VTT.