1. Dovolená na »vlastní pěst«

Češi mají rádi slevy a zároveň chtějí ušetřit, což se promítá do současného trendu v oblasti cestování. Každým rokem tak narůstá počet lidí, kteří volí dovolenou na vlastní pěst. Potvrzuje to průzkum webu Aletenky.cz, který společnost provedla na své sociální síti. Například letos se na tento způsob chystá zhruba 60 %  lidí, tedy o 8 % více než vloni. Důvodem jsou zejména moderní technologie, které umožňují a usnadňují organizaci dovolené, od nákupu letenky přes pronájem ubytování až po zajištění průvodce.

2. Pomáhají chytré telefony

Díky tzv. chytrým telefonům mají jejich uživatelé snadnější cestu k rezervaci a nákupu letenek. Oproti loňsku vzrostl počet hledání a rezervací přes mobilní telefon zhruba o 40 %. Ve srovnání s cestovateli z Velké Británie či Německa využívají Češi mobilní zařízení spíše k hledání, rezervace letenek přes telefon se stále obávají.

3. Létání s »nízkonákladovkami«

Obliba úspor v oblasti cestování se projevuje také ve výběru leteckých společností, kdy čím dál více lidí dává i díky rostoucí nabídce destinací přednost nízkonákladovým společnostem před těmi klasickými. Oproti minulému roku narostl počet lidí, kteří cestovali s nízkonákladovými aerolinkami o 23 %.

4. Odlet ze sousedních zemí

Ze statistik vyplývá, že sice stále více než tři čtvrtiny Čechů využívají letiště Václava Havla, roste ovšem také počet těch, kteří využívají letů z Brna či Ostravy a také z okolních zemí, jako je Polsko, Slovensko či Maďarsko. Letiště v polských Katowicích, maďarské Budapešti, či slovenské Bratislavě totiž nabízí za pár set korun destinace jako Dubaj, Kypr, Malta, Izrael, ale také stále více navštěvovanou Gruzii.

5. Nejvýhodnější nákup letenky

Nejlevnější letenky nízkonákladových aerolinek jsou k dostání v průměru pět týdnů před odletem. Nízkonákladové aerolinky navíc na letenky neposkytují slevy v podobě last minute, proto není vhodné nechávat nákup letenek na poslední chvíli. Vyplatí se také sledovat různé akční nabídky.

6. Pozor na prémiové služby

Při rezervaci letenek u nízkonákladových společností je důležité si dát pozor na jejich prémiové služby, jako je například cestovní pojištění, možnost rezervovat si sedadlo, či možnost většího prostoru pro nohy, které jsou za příplatek. Počet nízkonákladových společností stále roste a aby se tyto společnosti odlišili od ostatních, snaží se poskytovat větší počet prémiových služeb. Při rezervaci letenky se tak může stát, že si prémiovou službu objednáte, aniž byste si uvědomili a cena letenky se tak podstatně navýší.