Řecko leží v jihovýchodní Evropě na jihu Balkánského poloostrova a na ostrovech v Egejském, Středozemním a Jónském moři.

Mezi nejnavštěvovanější řecké ostrovy patří Kréta, Rhodos, Kos, Zakynthos a Korfu. Na všech ostrovech si lze zapůjčit auto a prozkoumat tak i vzdálenější zákoutí, nebo se můžete zúčastnit některého z poznávacích výletů, které ITS Billa Travel nabízí.

Jeden z nejteplejších ostrovů Evropy

Kréta
Autor: ITS BILLA TRAVEL

Kréta, největší a nejjižnější z řeckých ostrovů, je dlouhá 250 km a široká 12 až 60 km. Je to jedno z nejteplejších míst Evropy v létě se teploty šplhají přes 30 °C a prší jen zřídka. Páteř ostrova tvoří 3 pohoří - Lefka Ori, Idi a Dikti oddělená hlubokými údolími. Soutěska Samaria je nejdelší a nejhezčí v Evropě. Historii země připomíná množství archeologických památek, například pět mínojských paláců. Kontrastem ke klidu, přírodě a bohaté historii jsou rušná moderní letoviska na pobřeží a 2 velká města s letišti Chania a Heraklion. Společenské vyžití zajišťují četné bary a diskotéky (například ve městech Hersonissos, Stalida nebo Malia) či útulné taverny, ve kterých nabízejí dobré krétské víno. Rodiny s dětmi mohou navštívit 2 velké aquaparky. Navzdory hornatému terénu je stále oblíbenější i cyklistika a pěší turistika.

Ostrov růží, kde se páří tisíce motýlů

Rhodos
Autor: ITS BILLA TRAVEL

Rhodos, ostrov růží, jak zní překlad jeho názvu, patří mezi největší řecké ostrovy. Leží v jihovýchodním cípu Egejského moře, pouze 10 km od tureckého pobřeží a mísí se zde prvky evropské kultury a orientu. Povrch ostrova je poměrně hornatý. Pobřeží lemují překrásné pláže s čistou vodou, ve vnitrozemí najdete malebnou přírodu vhodnou pro horskou turistiku. Mezi rušnější místa s obchody, restauracemi, bary, diskotékami a velkým aquaparkem patří letovisko Faliraki. Hlavní město Rhodos stojí za návštěvu díky svému historickému centru se středověkým opevněním, baštami a hradem. Největší zajímavostí ostrova je Údolí motýlů, ve kterém se v letních měsících páří tisíce motýlů.

Pravý vrak pašerácké lodi

Zakynthos
Autor: ITS BILLA TRAVEL

Ostrov Zakynthos (410 km2) leží v severozápadní části Řecka v Jónském moři. Díky rozmanitosti flóry se ostrovu říká ostrov vůní nebo ostrov květů. Za návštěvu stojí vesnice Volines proslulá tradičními řemesly, Maherado, v jejímž kostele je ikona Černé Madony, či pláž Navagio na severu ostrova s pravým vrakem pašerácké lodi. Na západě najdou potápěči Modrou jeskyni s azurově modrou vodou. U jihovýchodního pobřeží je nejhlubší mořský příkop ve Středozemním moři. Hornaté vnitrozemí i členité pobřeží s romantickými zálivy, útesy a okolními ostrovy lákají k výletům.

Příjemně vlhké podnebí

Korfu
Autor: ITS BILLA TRAVEL

Korfu leží v Jónském moři u severního pobřeží Řecka a ze všech řeckých ostrovů má nejchladnější a příjemně vlhké podnebí. Nejlepší pláže, písečné i oblázkové, jsou ve východní části, která není otevřená do moře, takže tu nejsou téměř žádné vlny. Kulturním centrem ostrova je hlavní město Kerkyra (Korfu), dobře dostupné linkovými autobusy.

Ideální místo pro cyklisty

Kos
Autor: ITS BILLA TRAVEL

Součástí souostroví Dodekanes v Egejském moři (asi 5 km od tureckého pobřeží) je ostrov Kos s rozlohou 295 km2. Je protkán sítí cyklistických stezek a téměř po celé délce se táhne pohoří Dikeos. Najdete tu písečné pláže, nejkrásnější z celého souostroví, a moře s průzračnou vodou. Nejvýznamnějším přístavem je hlavní město Kos. Jeho středověká pevnost johanitů je zajímavá antickými sochami a tureckou mešitou. U horské vesničky Kefalos najdete jeskyni s významnými archeologickými nálezy či zachovalé antické divadlo. Díky výhodné poloze ostrova lze během jediného pobytu navštívit všech devět okolních řeckých ostrovů a shlédnout místa, kde kdysi stály dva ze sedmi divů světa.

Pokud si některý z těchto ostrovů vyberete ke strávení své dovolené, navštivte stránky www.itsbilla.cz, kde naleznete nejen spoustu zajímavých informací, ale i skvělé cenové nabídky!