Rada číslo jedna: Správný výběr náhradní rodiny.

Jelikož náhradní rodina bude jeho dočasným domovem, měla by být pečlivě vybrána. Doporučujeme tedy psa odvézt nejlépe ke známým, kde už pes byl a prostředí zná. Blízcí lidé většinou nemají problém zajistit psovi pohodlí, stravu a režim, na který je zvyklý. Pozor byste si také měli dát, pokud v náhradní rodině už pejska mají, neboť ti se ne vždy snesou.

Rada číslo 2: Psí hotel.

Pokud ve vašem okolí nenaleznete nikoho, kdo by se ujal čtyřnohého chlupáče, je nejlepším řešením psí hotel. Půjde-li pes do psího hotelu, je nutné si jej předem prohlédnout a posoudit, zda podmínky vyhovují životnímu stylu, na jaký je pes zvyklý. Seznámit se, i psa, s lidmi, kteří se o něj budou starat.  Ať už ale zvolíte variantu s hotelem či blízkými, je nutné pejskovi zajistit vše, na co je zvyklý.

Rada číslo 3: Vlastní pelíšek!

Ať malý či velký pejsek, je nutné, aby se cítil v cizím prostředí co nejvíce jako doma. Pokud má váš pejsek vlastní pelíšek, nezapomeňte mu jej přibalit! „Pokud psi nemají svoje pelíšky, či jsou dokonce zvyklí spát s páníčky v posteli, většinou pomáhají osobní věci majitelů. Ti zde většinou nechávají pejskům vlastní mikiny, trička, či deky, aby stále cítili pach domova,“ vysvětluje Iva Janoušková, ředitelka psího hotelu a školky Dogpark.cz.

Rada číslo 4: Hračky jsou nutností!

Pes je jako malé dítě, má-li s sebou svoji oblíbenou hračku, hned se cítí bezpečněji. Nebojte se tak sbalit „kufr“ nepostradatelných plyšáku, okusovadel či pískadel různého druhu. Pokud si váš pes s nimi vyhraje přes den, jistě by mu chyběli!

Rada číslo 5: Granule, ale i oblíbené pamlsky!

Pro pejska se nesmí kromě nového domova nic změnit! Takže je nutné nabalit jeho oblíbené granulky v dostatečné míře a hlavně neopomenout na pamlsky, které budou sladkou náhradou vaší maličkosti. Přestože psího člena rodiny vychováváte v poslušnosti, dny kdy budete pryč, by měl být trochu rozmazlován, aby jeho žal byl co nejmenším.

Rada číslo 6: Léky a očkovací průkaz.

Jestliže váš pejsek pravidelně užívá léky, nezapomeňte na ně! Dopředu obstarejte takové množství, které bude třeba v období, kdy budete na dovolené. Sepište svědomitě časový harmonogram užívání léků a případné vedlejší účinky, aby hlídající rodina či náhradní zařízení byly se vším obeznámeni. Přiložte také očkovací průkaz pro všechny případy.

Rada číslo 7: Seznam neřestí

Váš pejsek jistě bude první dny v útlumu, kolem misky s granulemi bude jen chodit, nicméně vše je jen otázka času. „Pejskové se vždy tak třetí den po odjezdu páníčků proberou a začínají lumpačit. Je pro nás velice důležité, abychom od majitelů měli seznam věcí, které pes nemá rád, či dokonce nesnáší, ale také abychom byli obeznámeni s jeho neřestmi,“ uvádí ředitelka Iva Janoušková.

Rada číslo 8: Kontakty na sebe i zvěrolékaře.

Ať už pejska svěříte komukoliv, měli byste jednak nechat pečovatelům kontakt na sebe, či vašeho příbuzného, kdyby se s pejskovi cokoliv stalo, ale hlavně také na veterináře. Váš veterinář zná celou zdravotní historii pejska a v případě, že bude třeba lékařské pomoci, bude tím nejlepším.

Rada číslo 9: Žádný stres!

Jelikož je pejsek od přírody zvyklý žít ve smečce, přirozeně velice citlivě vnímá napjatou atmosféru před odjezdem na dovolenou. Váš domov se hromadí zavazadly, všichni jsou před blížícím se odjezdem podráždění a nikdo se pejskovi nevěnuje dostatečně. Ten má přirozený talent se všude motat, plést pod nohy a vynucovat si pozornost. Výsledkem toho je však jen okřikování, což pejska vynervuje ještě více. Je tedy dobré zvážit či ho neodvést do náhradního domova alespoň jeden den před odjezdem, kdy ulevíte sobě ale i jemu od zbytečných nervů a hrůz z odstrčení.

Rada číslo 10: Loučení

Pokud jste již vše připravili a vedle vašeho kufru, má i váš pejsek řádně sbaleno, je na řadě loučení. Pes vám samozřejmě nerozumí, nicméně i tak je důležité mu vysvětlit, že ho svým odjezdem zaručeně netrestáte, neopouštíte a že se hlavně pro něj vrátíte. Pes je velice intuitivní zvíře a pochopí, že jelikož ho necháváte v cizím prostředí, vrátíte se pro něj.