Srí Lanka leží na ostrově Cejlon, což byl také do roku 1972 oficiální název státu. Od Indie je oddělena úžinou Palk, přes niž se táhne řetěz korálových útesů zvaný Adamův most, na východě se nachází Bengálský záliv a na jihu Indický oceán. Tak, jak se měnila historie, měnil se s ní i název ostrova. Portugalci, kteří sem připluli v roce 1505, ho ale zanesli do map jako Ceilao, z čehož vzniklo pozdější anglické Ceylon a české Cejlon. Cejlon byl oficiálním názvem ostrova i země až do roku 1972, kdy byl stát přejmenován na „Svobodná, suverénní a nezávislá republika Srí Lanka“, v roce 1978 byl pak tento název změněn na „Demokratická socialistická republika Srí Lanka“.

Tangrine Beach
Autor: Exim tours

Pod ochranou UNESCO

Existuje jen málo míst, kde můžete na poměrně malé rozloze vidět tolik historických památek ze seznamu UNESCO a dýchne na vás historie stará 2 i více tisíc let. V samém srdci Srí Lanky najdete známý kulturní trojúhelník, kde se můžete vydat po stopách buddhismu i starověkých civilizací. Při fakultativních výletech s cestovní kanceláří EXIMtours se můžete kochat krásnou přírodou národních parků a při troše štěstí uvidíte i jejich původní obyvatele – slony, leopardy, opice či buvoly ve volné přírodě. Až budete nasyceni tropickým klimatem pobřeží, ve vnitrozemí ostrova na vás dýchne podnebí podobné staré dobré Anglie.

Srí Lanka je jedním z posledních rájů na zemi.
Autor: Exim tours

Země čaje

Nezapomenutelným zážitkem jsou také čajové plantáže v Nuwara Eliya rozprostírající se ve výšce více jak 2 000 m n. m., kde můžete okusit chuť i vůni pravého srí lanského čaje. Klimatické rozdíly, které jsou zde velmi výrazné, jsou dány rozsáhlými nížinami na pobřeží, které se zvedají ve vnitrozemí do 2 524 metrů vysokého pohoří. V nejvlhčích oblastech (přes 3 000 mm srážek) se daří svěžím deštným pralesům, zatímco v sušších severních částech země rostou odolnější monzunové lesy s cennými dřevinami, jako je ebenové nebo tzv. atlasové dřevo, velké plochy lesů však již byly vykáceny. Také původně velká stáda slonů nyní čítají jen několik set kusů. Srí Lanka je typická země s tropickým podnebím. Na západním a jižním pobřeží a v hornatém vnitrozemí je nejpříznivějším a nejsušším obdobím měsíce prosinec až březen, na východním pobřeží pak květen až září. Průměrná teplota v Kolombu a níže položených pobřežních regionech se pohybuje kolem 27 °C.

Royal Palms
Autor: Exim tours

Na Srí Lanku za dobrodružstvím

Místo, které kromě čajových plantáží určitě nesmíte minout, je Pinnawela – sloní sirtčinec, který byl na Srí Lance založen v roce 1975. Žijí zde mladí sloni, kteří jsou připravováni na život v divočině nebo umisťováni do zoologických zahrad po celém světě. V současné době tu uvidíte na 80 slonů různého věku.

V největším městě a zároveň komerčním centru Srí Lanky, Kolombu si můžete zajít na skvělé nákupy a prohlédnout si starobylou Pevnost. V současné době tu žije víc než 600 000 obyvatel a vy tu můžete načerpat něco z místní nezapomenutelné domorové atmosféry.

Lví skála
Autor: Exim tours

V národních parcích Udavalave a Yala vás čeká vzrušující jeep safari, při kterém se vám otevře nespoutaná příroda Srí Lanky i s exotickými zvířaty, jako jsou sloni, buvoli, leopardi, kanci, medvědi, jeleni nebo pávi. Pokud máte rádi adrenalin, vydejte se na rafting na divoké řece nebo výlet lodí po řece, která protéká džunglí. V Kandy na vás čekají nádherné chrámy a na legendárním místě Sigiriya stanete před pevností, která je známá jako „Lví skála“ a kde se v minulosti prostírala obrovská jezera. V 5. st. ji nechal postavit král Kassapa a její historie je opředena mnoha legendami. Překrásný je zvláště panoramatický výhled z tohoto místa. Odpočinek pak hledejte v komfortních hotelích a na překrásných, dlouhých, písčitých plážích.

Koggala beach
Autor: Exim tours

Vaše dovolená na Srí Lance s EXIM tours:

 

 

Srí Lanka – Malý okruh (5 dní) + hotel Hibiscus 3 * s polopenzí, oblast Kalutara, 26. 1. – 11. 2. 2014, letecky, 10 dní, 42 390 Kč

 

Srí Lanka – Velký okruh (7 dní) + hotel Hibiscus 3 * s polopenzí, oblast Kalutara, 9. 3. – 25. 3. 2014, letecky, 10 dní, 43 790 Kč

 

 

Srí Lanka – oblast Koggala, hotel Koggala Beach 3 * s polopenzí, 3. 4. – 11. 3., letecky, 10 dní, 35 590 Kč

 

 

Srí Lanka – oblast Kalutara, hotel Tangerine Beach 4 * s polopenzí, 3. 4. – 11. 3. 2014, letecky, 10 dní, 39 490 Kč