Ať už byl váš důvod, proč jste letos ještě nebyli u moře, jakýkoli, neházejte ručník do ringu. Raději jej sbalte do kufru a zajeďte si alespoň na týden třeba do Turecka. Teploty okolo třiceti stupňů a letní pohoda vás čeká i ve spoustě dalších letecky, a hlavně finančně dostupných destinacích.

Dobrá cena, lepší péče

Výhodou cestování v tomto období je, že letoviska nejsou přeplněná, atmosféra je klidnější a přitom velmi příjemná. Kvůli místu na pláži nebo u bazénu nebudete muset vstávat o hodinu dříve, a stejně tak se ze švédských stolů nestanou krmítka s drobečky, které už jen připomínají, že tady kdysi bylo i pečivo.

Dalším plusem je samozřejmě cena. Oproti hlavní sezoně jsou ceny nižší až o desítky procent, a to u všech kategorií hotelů. Za cenu běžného zájezdu se tak můžete mimo sezonu podívat do pětihvězdičkového hotelu s all inclusive službami.

„Všude se vám více věnují, nikde se nečekají fronty, ceny v obchodech jsou se slevou a bohatá je i nabídka sezonního ovoce,“ říká Andrea Papadopulu z CK Venus Trade and Tours.

Velkým lákadlem je počasí, které je stále teplé, ale už ne tolik horké a únavné jako v červenci nebo srpnu, a vy tak můžete vyrazit na výlet třeba i přes poledne. „Doporučujeme dovolenou v tomto období všem, kteří touží po klidu a odpočinku,

Typická architektura na Madeiře
Autor: scom
ale i těm, kteří chtějí poznávat danou zemi a častěji vyrážet na výlety,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria.

Madeira (Portugalsko): Madeira, portugalské souostroví vulkanického původu, leží v Atlantském oceánu, necelých 600 km od Maroka a to jí zaručuje stále teploty okolo 22– 26 °C. Teplota vody se celoročně pohybuje okolo 20 °C. Madeira je vyhledávanou destinací hlavně díky nedotčené přírodě. Pěší trasy v hornatém vnitrozemí, vavřínovými pralesy nebo hlubokými údolími s říčkami a vodopády nadchnou každého. Rájem je také pro golfisty. Cena týdenního leteckého zájezdu na Madeiru se pohybuje okolo 15 000 Kč.

Vstupní brána do vyhlášené krokodýlí farmy na ostrově Djerba
Autor: scom
Džerba (Tunisko): Ostrov Džerba leží na jihu Tuniska a s pevninou je spojen silnicí vybudovanou v mělkém moři. Na největším ostrově severní Afriky se teploty v září a říjnu pohybují okolo 27–32 °C. Překvapí vás plážemi s jemným pískem a čistým mořem. Ideální podmínky tady najdou sportovci – potápěči, surfaři, milovníci vodních lyží i rybáři. Oblíbenou atrakcí pro turisty jsou také trhy ve městech Midoun a Houmt, které vybízí k nákupům místních produktů – textilu, keramiky nebo stříbra. Ke koloritu trhů patří i smlouvání o ceně. Týdenní letecký zájezd na Džerbu pořídíte i pod 10 000 Kč.

Peloponés (Řecko): Poloostrov Peloponés a hlavně pak jeho letovisko Tolo, kde

Stavby jemně zasazené do přírody, to je Peloponés
Autor: scom
je v období přelomu září a října ještě nádherné počasí a teplé moře, láká především svou tradiční atmosférou pro Řecko typickou. „Velkou předností je možnost výletů do nejatraktivnějších oblastí Řecka, jako Epidaurus, Mykény, Starý Korinth, Nafplio, Olympie, Delfy, Sparta, Mystras, Athény, stejně tak okolní Sarónské ostrovy Hydra a Spetses,“ říká Andrea Papadopulu z CK Venus Trade and Tours. Všechno je odtud nadosah. Příjemný celodenní výlet a nebo relax u moře si tak můžete vychutnat při teplotách okolo 22–28 °C. Týdenní zájezd pořídíte do 12 tisíc korun.

Kréta (Řecko): Kréta je největším řeckým ostrovem vůbec. V září a počátkem října se tady teplota vzduchu pohybuje okolo 20–24 °C. Právě takové teploty jsou ideální pro poznávání měst Chania, Rethymno a především Heraklion, v jehož blízkosti se nachází nejslavnější památka minojské civilizace Knossos. Turisté, kteří hledají odpočinek, míří na severní pobřeží ostrova plné krásných pláží s kvalitními službami. Jih Kréty je zase vyhledávaným místem potápěčů. „Mezi oblíbené posezonní destinace patří ale i další řecké ostrovy, jako je Rhodos nebo KÓs,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria. Týdenní zájezd seženete už okolo 8000 Kč.

Alanya (Turecko): S nadsázkou by se dalo říci, že devět z deseti cestovních

Na Kleopatřinu pláž v Turecku byl prý dovezen písek až z Egypta
Autor: scom
kanceláří doporučuje Tureckou riviéru. „Klimatické podmínky jsou naprosto ideální a právě tato destinace se stále vyvíjí,“ říká Lenka Berberi z CK Blues Style a dodává, že i mimo sezonu je tady objektivně léto. Teploty se totiž pohybují mezi 22–28 °C. Podle Tomáše Kandy z CK ITS Billa Travel je navíc posezonní dovolená v Turecku cenově výhodnější a dovoluje aktivnější pobyt. Za návštěvu tak stojí například Kleopatřina pláž, kam byl údajně dovezen písek až z Egypta, populární
Ayia Napa se mimo jiné pyšní průzračným mořem a jeskyněmi
Autor: scom
banánové plantáže nebo krápníkové jeskyně, k nimž se dá doplout lodí. Týdenní zájezd pořídíte od 10 tisíc korun.

Ayia Napa (Kypr): Letní teploty mezi 24– 28 °C Kypru zaručuje jeho poloha ve východní části Středozemního moře. Pověstný je tenhle ostrov svým čistým ovzduším. Nejkrásnější pláže s jemným bílým pískem se nacházejí v oblasti Ayia Napa. Oblíbená je i pláž Nissi. „Moře je průzračné a čisté, o teplotách okolo 23 °C,“ říká Tomáš Brejcha z CK Čedok. Pro turisty má ale Kypr jednu záludnost. Pokud zvolíte dovolenou na jihu ostrova, postačí vám jako cestovní doklad občanský průkaz. Při cestě na sever ostrova si ale musíte vyřídit cestovní pas, protože ten není součástí Evropské unie. Týdenní dovolenou koupíte už za 15 000 Kč.

Hurghada (Egypt): Egyptské turistické letovisko Hurghada na břehu Rudého moře nabízí spojení odpočinkového a zážitkového

Jedna ze sfing v Luxoru
Autor: scom
zájezdu. Denní teploty v září a říjnu se pohybují mezi 30 a 35 °C, teplota moře je na příjemných 24 °C. „Pobřeží navíc osvěžuje mořská bríza,“ dodává Tomáš Brejcha z CK Čedok. Takové počasí vybízí k relaxaci na dlouhých písčitých plážích i k výletům. „Návštěvu luxorských chrámů a dalších egyptských památek doporučujeme právě na podzim, kdy jsou teploty nižší a pro zdraví příznivější,“ říká Michal Tůma z cestovní agentury Invia.cz. Týdenní zájezd koupíte od 10 tisíc korun.

Ceny zájezdů last minute mimo hlavní sezonu naleznete ZDE:

Češi chtějí kvalitu: let a all inclusive

Poptávka po all inclusive zájezdech v létě vzrostla o 23 % oproti loňskému roku a dělá tak 77 % všech zájezdů. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia. cz za období červen až srpen 2011.

Čeští turisté při výběru letních dovolených dávají letos přednost vyšší kvalitě služeb. Umějí si spočítat, že se jim příplatek za all inclusive stravování vyplatí, a raději postupně úplně ustupují od polopenzí nebo ubytování beze stravy.

Větší zájem o kvalitní služby a pohodlnější dovolenou potvrzuje i 13% nárůst zájmu o leteckou dopravu na úkor autobusové, kterou si volí už jen 10 % turistů. Větší podíl ale měli letos také lidé, kteří vyrážejí na svou dovolenou autem.

Prodej zájezdů podle typu stravy a dopravy naleznete ZDE:

Fotogalerie
7 fotografií