První Outlast je hrou, která nám dodneška nedá spát. Nic tak děsivého a nechutného jsme v životě nehráli. Mysleli jsme si, že nás už nic nemůže tak překvapit. Pletli jsme se. Přídavek Outlast: Whistleblower udeřil se stejnou vervou, strašidelností a perverzností jako originál. Když byl ohlášen druhý díl, okamžitě jsme se na něj začali těšit a zároveň se ho bát.

Outlast II není přímým pokračováním prvních dvou her. Vykračuje vlastní hororovou cestou. Příběh se točí kolem dvojice investigativních žurnalistů a manželů Lynn a Blakea Langermannových. Ti se vydávají do argentinských hor, aby vyšetřili brutální vraždu neznámé těhotné Jane Doe. Cesta se samozřejmě zvrtne, jejich vrtulník se zřítí, pilot je zaživa stažen kůže a další dávka hororu může začít.

Smrt má v Outlast II mnoho podob.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hory totiž obývají okultisté a kacíři. To, co se v nich děje, je nečisté. A vaše žena, kterou unesou, to brzy pozná. I když se s ní zanedlouho setkáte, už to není ona. V těle jí roste něco nelidského, poskvrněného, možná sám antikrist. Příběh je správně temný a běhá z něj mráz po zádech. Téma okultismu je atraktivní a dobře zpracované. Napomáhá tomu i prostředí vypleněných vesnic, znesvěcených kostelů i spirituálně nečistých dolů.

Hra je lineární, ale vzhledem k jejímu designu to nevadí. Outlast II je o tom samém strachu z bezmoci jako první díl. Hráč v roli Blakea není žádný rváč. Pořád platí drsné přísloví: "Uteč, schovej se, nebo zemři." Absence zbraní ve vás více vyvolává strach. A schovávat se budete často. Při útěku vám mohou rychle dojít síly a pak s vámi bude rázem amen. Schování v sudu nebo ve skříni nabízí relativní bezpečnost.

Schovávání v kukuřici je děsivé.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Nesmí vás však nikdo vidět schovávat se. Nejděsivější ze všeho je skrývání v kukuřici. Pamatujete na ten šok ve filmových Znameních? Tady to je jeden šok za druhým. Vaším největším spojencem je opět videokamera s nočním viděním. Díky ní nebudete ztraceni a uvidíte, jaké hrůzy na vás čekají. Někdy byste si sice přáli, abyste je neviděli, ale stejně víte, že se bez nočního vidění neobejdete.

Novinkou je přítomnost mikrofonu, který snímá zvuky v okolí. Díky němu budete vědět, že se někdo blíží, i když budete schováni v sudu nebo budete potichu mlčky stát v kukuřici. Mikrofon je šikovný pomocník. Naštve však extrémně a až bizarně krátká výdrž baterie. Outlast II je hodně brutální hra. Končetiny se tu sekají jako salám junior v supermarketu, z atmosféry se nikdy pořádně neuvolníte a navíc vás jednou za čas vyděsí nějaká ta lekačka, která prověří pevnost vašeho svěrače.

Brutalita hry je nesmírná.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Jenže tohle je pokračování toho nejděsivějšího hororu všech dob. V něm bylo vyhřezlých střev, řezání pohlavních orgánů i mučení více, než je zde. Ano, utržený penis i mrtvoly dětí vyděsí, ale minule to bylo drsnější. Vizuálně je na tom Outlast II lépe než jednička. Prostředí je temné, nepostrádá ohyzdné detaily, ale z technického hlediska to ultratřída rozhodně není. Nějaké textury jsou rozmazanější, občas krvelačný nepřítel trochu levituje nad zemí.

Umělá inteligence taky občas trochu hapruje. Někdy na vás nepřítel zaútočí hned, jindy na vás civí. Logiku v tom nehledejte. Naštěstí nic z toho nekazí požitek nebo spíše děs z hraní. Navíc jsou nahrávací časy po vaší smrti velmi rychlé. Ostatní hry by si v tomto směru mohly vzít z Outlast II příklad. Horor tím sám eliminuje frustraci z několika obtížnějších míst, u kterých budete nadávat více než obvykle. Tahle hra je čistá brutalita, horor, teror a perverze.

Fotogalerie
56 fotografií
Vyznavačům žánru ji však nelze jinak než doporučit. Pokud máte na tuhle odvahu, jistě ji vyzkoušejte. Jistě na tento zážitek jen tak nezapomenete. Jen první Outlast zůstává v děsivosti a šílenosti nepřekonán. Ale možná je to i dobře. Kdo by na to měl nervy? Pokud jste ale předcházející díly nehráli, před rozehráním dvojky to rozhodně napravte. K dostání je navíc nyní kromě novinky i kompilace Outlast Trinity, která obsahuje všechny tituly série. Brrr.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Ach můj bože! Horor, který opravdu vyděsí
Opět explicitně krvavé
Poctivá plíživá hratelnost
Absence zbraní dodává strach
Atraktivní okultismus
Temný příběh



Minusy:
Méně strašidelné a brutální než jednička
Baterka se vybíjí směšně rychle
Občasné problémy s umělou inteligencí

Infobox
Datum vydání: 25. dubna 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 899 Kč
Výrobce: Red Barrels
Vydavatel: Red Barrels a Warner Bros. Interactive Entertainment
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ