Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru PlayStation VR Worlds Sony

Ze dvou nejzajímavějších titulů celé kompilace je jistě London Heist. Jde o příběhově laděnou akci z prostředí londýnských gangů. I když v ní zažijete skrývání před strážemi, při němž si musíte s headsetem skutečně sehnout, jde především o akci, která připomíná klasickou pouťovou střelnici.

I když ji je možné hrát s DualShockem 4, což kvůli neohrabanosti této volby vůbec nedoporučujeme, praví ostrostřelci se vyřádí jenom se dvěma Move ovladači. Každému z nich je přiřazena jedna ruka, takže můžete v jedné držet zbraň a druhou ji nabíjet zásobníkem. Nebo držet dvě zbraně v každé pracce.

London Heist má příběh o ganzích.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Pálit budete z pistole, UZI i brokovnice. Zažijete honičku na dálnici, zajímavé příběhové monology postav, a když hru dohrajete, můžete se ještě zabavit na střelnici. Bohužel nám u hry ne vždy správně reagovalo ovládání, zvláště při sbírání předmětů. London Heist má opravdu pěknou grafiku. A střelba je vždy bezproblémová.

Pro změnu sci-fi akcí je Scavengers Hunt, v níž osedláte mech. V jeho kokpitu zažijete spoustu přestřelek s mimozemskými brouky na asteroidech a lodích. Při přeskakování mezi nimi se mění často gravitace tak, že se vám může i zamotat hlava. To vše s DualShockem 4 v ruce. Míření však obstarají pohyby vaší hlavy.

Scavengers Hunt si hraje s gravitací.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Nepřátel a zbraní je pomálu, ale atmosféra hry je vtahující. Využijete také tažné lasery. Ze všech her v kompilaci VR World je Scavengers Hunt nejdelší. Než hru dohrajete, uplynou více než dvě hodiny. Má také zajímavý příběh a ani při hraní se nenudíte. Pro fandy sci-fi to bude velký zážitek, pro ostatní alespoň pořádná akční střílečka.

Ocean Descent vůbec hra není. Jde o technické demo, které vám ukáže možnosti PlayStation VR. Jde o sestup v kleci na mořské dno k záhadné ponorce. Grafika je parádní a při prvním spuštění jde o opravdový zážitek. Konflikt se žralokem si vychutnáte. Podruhé již vše znáte a nic vás nepřekvapí.

VR Luge je sjezd na kolečkových saních.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Další sestup je jenom očesaná verze toho prvního bez agresivní paryby a ten poslední je jenom krátká prohlídka rybiček. Pěkná podívaná, ale nic zásadního. Další hra VR Luge je adrenalinový sjezd na kolečkových saních. K dispozici jsou jenom čtyři tratě, přičemž jde o lehčí a noční verze pouhých dvou.

Sjezd se ovládá nakláněním headsetem, což funguje bezproblémově. Srážka s auty je penalizována drobným zpomalením. Lze hrát turnaj či jízdu na čas, ale na dlouho tato hra nevydrží. Poslední z kolekce je krystalicky čistá arkáda futuristického vzezření. Jednoduchá, ale zábavná.

Danger Ball je futuristický Pong.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Danger Ball připomíná vizuálním stylem kultovní film Tron, z herního hlediska pak jde o variaci na Pong v éře virtuální reality. Pohybem headsetu ovládáte čtverec, kterým odrážíte míč na protivníka. Těch je hned několik. Od dvojčat (dva spojené čtverce) až po masivní kolos.

Jde o obří čtverec, jehož velikost však můžete zredukovat šikovnými zásahy. Vaším úkolem je odrážet míč tak, aby proletěl za protivníka a vy jste skórovali. Můžete ho roztáčet a odrážet od zdí. Po pěti úspěšných zásazích hra končí. Jde o vtahující a zábavnou arkádu. Škoda však absence multiplayeru.

Fotogalerie
32 fotografií
Všechny hra mají i výzvy, po jejichž splnění odemknete trofeje. PlayStation VR celkově splnil to, co měl. Již úvodní menu, které vás doslova obklopuje, ukazuje možnosti virtuální reality. Víceméně jsou ale hry demoverze neexistujících titulů. Na chvíli zabaví, ale hloubku neočekávejte.

Hodnocení Blesk.cz: 6/10

Plusy:
Kompilace dobře ukazuje, co PS VR umí
Akční přestřelky v London Heist
Sci-fi nářez ve Scavengers Hunt
Ocean Descent má pěknou grafiku
Arkádová pařba Danger Ball

 

Minusy:
Velmi krátká kolekce
Hry působí jako dema
Problémy s uchopováním předmětů v London Heist
Ocean Descent není vůbec hra

 

Infobox
Datum vydání: 13. října 2016
Platformy: PlayStation 4/PlayStation VR
Cena: 999 Kč
Výrobce: SIE London Studio
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ