Video
Video se připravuje ...

Trailer na PlayStation VR videohry Sony

Největší příjemností pro hráče v souvislosti s PlayStation VR je její cena. Samotný headseat vyjde na necelých jedenáct tisíc korun. Konkurenční HTC Vive stojí více než dvojnásobek. Navíc k němu potřebujete opravdu výkonné PC za dalších několik desítek tisíc korun. Pro jiné srovnání – další konkurence v podobně Oculus Rift vyjde na 20 tisíc korun.

PlayStation VR není tak výkonný jako konkurence, hry vypadají zatím vizuálně na úrovni spíše PlayStation 3 titulů. Problém je hlavně ve vzdálených objektech. Jsou rozmazané. Pořídit si ji však může díky nižší ceně mnohem více lidí. Abychom ale byli upřímní, k maximálnímu užití této virtuální reality je zapotřebí pořídit si dodatečné příslušenství.

PlayStation 4 konzole s PS VR headsetem, dvěma Move ovladači a kamerou
Autor: Sony

Bez PlayStation 4 kamery za dalších 1500 Kč se prakticky neobejdete. Duo pohybových PlayStation 4 Move ovladačů nutné není, ale hraní s nimi ve virtuální realitě je mnohem lepší. Snadněji se s nimi míří a příjemnější je i uchopování předmětů. Oba vyjdou v jednom balení na přibližně dva tisíce.

I s celkovou cenou cca 14 500 Kč za PS VR a příslušenství jde ale stejně o nejlevnější zařízení pro virtuální realitu, které si můžete nyní pořídit. A rozhodně nejde o špatnou volbu. Svým zobrazením her nás novinka od Sony příjemně překvapila. Přistupuje k němu jinak než ostatní.

Hraní za použití Move ovladačů je nejlepší.
Autor: Sony

V brýlích má jeden displej s úhlopříčkou 5,7 palce (14,47 cm) a rozlišením 1080p. Jeho rozhled je zhruba 100 stupňů. Konkurence každému oku věnovala jeden displej s celkově vyšším rozlišením, ale varianta od Sony vůbec není špatná. Od dění ve skutečném světě izoluje váš zrak guma obepínající monitor, takže eliminuje i škvíry, kterými by se dovnitř dostalo světlo.

Pocit vtažení do virtuální reality je maximální, i když vypadáte trochu jako potápěč. Guma se ale nachází i v oblasti nosu, kde při delším hraní dochází k zapocení headsetu. Jeho nastavení na hlavě je ale snazší, než byste čekali, a trvá maximálně několik desítek sekund. A navíc není váhově těžký, což oceníte při delších herních seancích.

Headset se upevňuje otočným kolečkem umístěným na jeho zadní části.
Autor: Sony

»Plastovou čelenku« headsetu nasadíte na hlavu a kolečkem nastavíte její sevření. Tlačítkem u gumové části lze nastavit i její přilnutí k tělu. Velké obavy jsme měli při použití s nasazenými dioptrickými brýlemi. Recenzent je potřebuje a ani při jednom z předběžných zkoušení PS VR mimo domov dění v headsetu neviděl dobře.

Chyba však byla ve špatném nasazení, které bylo v klidu domova vyřešeno během pár okamžiků. Člověk, který musí dioptrické brýle nosit, si musí konec headsetu nasadit výš na hlavu. Brýle při hraní na PlayStation VR rozhodně noste, bez nich totiž uvidíte špatně. Nejlepší zážitek pak prožijete, když do headsetu připojíte sluchátka kvůli trojrozměrnému zvuku.

Kompletní balení
Autor: Sony

Zapojení PlayStation VR je malý boj, ale s podrobným tištěným návodem nebo výukovými videi ho zvládnete. Propojení přes USB není nejšťastnější kvůli tomu, že konzole má oba porty vepředu. Největší průšvih je množství kabelů, které trčí z výpočetní jednotky. Připojených je jich celkem šest ze dvou stran a to je hodně. Drát vedoucí až k samotnému headsetu někdy při hraní může překážet, ale většinou nikoliv.

Při hraní můžete stát nebo sedět, záleží na tom, jakou pozici hra vyžaduje. Rozhlížet se kolem sebe můžete v rozhledu 360 stupňů, jenže samotný prostor, ve kterém kamera snímá váš pohyb, je dosti omezený. Často jsme vypadli z dění a museli se vracet před kameru. To zamrzí.

Fotogalerie
25 fotografií
Celkově je PlayStation VR úžasnou herní zkušeností a periferií, kterou ocení především největší herní nadšenci. Díky Sony zde máme dostupnou virtuální realitu a již ode dne vydání dostatek her, které si můžete zahrát. A další přibývají jako houby po dešti. Jejich recenze přineseme brzy.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Dobře zpracovaná virtuální realita
Cenově dostupné
Guma izoluje virtuální realitu od světa
Nastavení headsetu je jednoduché
100% funkční i pro hráče s dioptrickými brýlemi

Minusy:
Omezené snímání pohybu hráče
Hodně kabelů
Při delším hraní se headset zapotí

 

Infobox
Datum vydání: 13. říjen 2016
Platformy: PlayStation 4/PlayStation VR
Cena: 10 990 Kč
Výrobce: Sony
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ