Podle interních zdrojů už Google vytyčil hlavní cíle, které chce přinést spolu s nejnovější verzí Androidu. Jednou z nich je vizuální přepracování systému, díky čemuž mají být software na první pohled „více lákavější“. Google chce také reagovat na stávající uživatele iPhonů X (recenze zde), a umožnit jim možný přechod na Android. Díky tomu se přímo do systému dostane podpora výřezů či výkrojů v displeji. 

Fotogalerie
14 fotografií

V současné době existuje pouze jeden Android s vykrojeným displejem, a tím je The Essential Phone (recenze zde). V horní části displeje je umístěn výřez pro selfie kamerku, ovšem s výřezem počítá pouze speciální upravené prostředí telefonu a základní aplikace. Ty, které doinstalujete, si s výřezem neumí nijak poradit. S výřezem á-la iPhone X údajně počítá i Huawei u aktuálně vyvíjeného topmodelu. A mít jeho podporu přímo v systému, může vydláždit cestu všem výrobcům Androidů.

Android 9.0 P má přijít i s podporou nových designů, systém bude umět pracovat v zařízeních, která budou mít více displejů (např. jako ZTE Axon M) nebo jeden ohebný, což by mělo být aktuální u budoucího skládacího Galaxy X. Stejně jako v minulých verzích Androidu, tak i „péčko“ má být zase o něco energeticky úspornější. Představení Androidu P se očekává na konferenci Google I/O, která se uskuteční 8. - 10. května.

Naše první dojmy ze smarphonu The Essential PH-1: