Na palubách letadel bude v Evropě brzy možné mít telefon či tablet zapnutý v režimu bez připojení na síť, známém jako letadlo, po celou dobu letu včetně startu a přistání. Evropská agentura agentura pro bezpečnost letectví EASA dnes v tomto smyslu aktualizovala své pokyny, které budou moci letecké společnosti bezprostředně začít uplatňovat.

Rozhodnutí je prvním krokem v uvolňování pravidel pro používání elektroniky v letadlech. V příštím roce Evropská unie předpokládá možnou změnu pokynů pro telefonování či používání datových spojení za letu, uvedl dnes eurokomisař pro dopravu Siim Kallas.

V USA tamní Federální úřad pro letectví (FAA) zmírnil pravidla pro používání elektroniky na palubách letadel už v listopadu. Nyní také ve Washingtonu zvažují, zda bude cestujícím povoleno při letu používat mobilní telefony a tablety pro telefonování, posílání textových zpráv či datová připojení.

Na základě aktualizovaného seznamu EASA mohou nyní letecké společnosti aktualizovat své vnitřní předpisy. Unie očekává, že to také mnohé z nich v příštích týdnech udělají, lidé by podle ní měli být o případných změnách informováni přinejmenším v rámci předletové bezpečnostní instruktáže.