Vzhledu nemám co vytknout. Škarohlídům může stále připomínat iPhone a puntičkáři budou kritizovat plastové provedení. Telefon je krásný a konstrukční provedení perfektní. Nic nevrže, vše lícuje. Jen při vyndavání zadního krytu baterky, jsem se bál, že krytku ulomím. Ale vydržela.

Famózní je také váha a tenkost telefonu. Na jednu stranu je slast telefon držet v ruce. Na stranu druhou jsem neustále kontroloval kapsu, zda mi komunikátor někde nevypadl.

Displej září, možná až moc

Technologie displeje je vylepšený AMOLED, který dokáže podat opravdu perfektní černou. Viditelnost displeje je dobrá i na denním světle. Jen se mi osobně příliš nelíbí namodralá bílá a to hlavně při sledování obrazovky z úhlu.

Díky rozlišení 800x480 bodů je písmo na displeji o velikosti necelých 11 cm krásně vykreslené. Není problém číst internetové stránky v běžné webové verzi. Vyzdvihl bych ještě povrch obrazovky, který se podstatně méně upatlává.

Dvoujádro prozradí čísla, uživatel nepozná nic

Výkonově se telefon pyšní dvoujádrovým procesorem. Jako uživatel jsem si nějaké závratné rychlosti nevšiml. Při porovnáváním s Desire HD od HTC ("obyčejné" jednojádro) jsem nenarazil na výraznější rozdíly. Při zapnutí přistroje byl Desire dokonce o asi 10 vteřin rychlejší.

Co mě jako uživatele překvapovalo nejvíc, byla prodleva při stisknutí domovského tlačítka. Chvíli opravdu nevíte, zda jste to tlačítko vskutku zmáčkli. I načítání webu není nijak zázračné. Při testu na stejném připojení načetl Desire HD graficky nenáročné stránky m.blesk.cz za poloviční dobu než Galaxy S II.

Překvapila mě výdrž baterie. pokud neprovoláte celý den a nejste věčně na internetu, stačí Galaxy S II k nabíječce připojit jednou za 2 dny. Pro srovnání Desiru HD musím dobíjet baterku každou noc.

Práce s telefonem nemá chybu

Uživatelskému prostředí telefonu nelze vytknout nic. Jako operační systém je použit Android v nejaktuálnější verzi. S Galaxií se pracuje prostě báječně. Vestavěný kontakt list nebo SMS aplikace fungují na jedničku a není potřeba je nahrazovat. Kalendářem a hlavně jeho zobrazením na jedné z ploch jsem byl nadšen.

Sedm pracovních obrazovek bohatě stačí. Navíc dole máte tři změnitelné ikony, které jsou po ruce vždy. Ihned jsem si zde vedle SMSkové a volací aplikace umístil i internet. Nadšený facebookář zde umístí Facebook, Twitter nebo jinou sociální síť.

Skvěle je zpracovaná obrazovka uzamčeného displeje (tzv. lock screen), zde se vám ukazuje počet nepřijatých hovorů nebo SMSky, ke kterým se dostanete okamžitě tahem prstu. Parádní! Na klávesnici se píše velice dobře hlavně ve vodorovné poloze. Jen mi trošku chyběly směrové šipky, na které jsem si zvykl u Desire HD.

Aplikace budete muset dostahovat

Samsung se drží zásady „there is an app for that“ (k tomu je tu aplikace), tudíž po spuštění telefonu jsou v něm nainstalovány v podstatě jen ty nejzákladnější věci. Internetový prohlížeč, SMS aplikace, volání, kalendář, poznámkový blok a některé Samsung speciality.

Aplikace sociálních sítí nebo i jen hloupou svítilnu musíte stáhnout. Avšak na Marketu máte aplikací nadbytek. Tudíž si svůj telefonem v případě zájmu přizpůsobíte dokonale obrazu svému

Bohužel jsem se však setkal s padáním aplikací – hlavně her. Zde zřejmě nejde o chybu výkonu, ale optimalizaci software. Galaxy S II je přeci jen poněkud mladý telefon, tak se vše snad brzy vychytá. Na druhou stranu telefon fungoval pořád stejně rychle i při zapnutí mnoha aplikací najednou. Nezpomaloval se.

Milovníky her nadchne možnost telefon přes HDMi redukci napojit k televizi. Zahrát si tak například závody aut je silný zážitek. Přirozeně si tímto způsobem můžete pouštět i filmy ve vysokém rozlišení.

Signál drží

Velkým neduhem chytrých, moderních a hlavně drahých telefonů je špatný příjem signálu. Musím zaklepat. Galaxy S II mě ani jednou nenechal na holičkách. Telefon mohu klidně držet v ruce a nepřijdu o signál. Možná vám poslední věta přijde absurdní, ale zeptejte se majitelů iPhone 4, kteří svůj komunikátor museli opatřit gumovým krytem. HTC Desire HD na tom, popravdě řečeno, také není o moc lépe...

Taktéž perfektně funguje senzor, který při telefonování (přiložení telefonu k uchu) vypne displej. U DHD si věčně tváří pokládám hovor, vypínám mikrofon nebo zapínám hlasitý odposlech. U Samsungu jsem se během necelé stovky hovorů nesetkal s jediným problémem. V tomto ohledu klobouk dolů.

Bezdrátové sdílení dat

Co musím pochválit, je aplikace Samsung Kies. Díky ní si můžete obsah telefonu prohlížet nebo nahrávat bezdrátově. Stačí jen WiFi připojení a počítač. Telefon i PC připojíte na stejný WiFi zdroj, aplikace vytvoří adresu, kterou zadáte do internetového prohlížeče a voilà! Přímo v prohlížeči vidím obsah galerie, SMS zprávy, kontakty, vyzváněcí tóny a mnoho dalšího. Filmy, seriály, fotky nebo muziku mohu uložit z telefonu na počítač. Nebo si je naopak do telefonu nahrát. Zajímavá vecička.

Foťák a kamera

V případě foťáku se Galaxy S II určitě řadí k tomu nejlepšímu mezi mobilními telefony. Nezkoušel jsem žádná podrobná nastavení, vše jsem nastavil na automatiku jako 95% uživatelů. Výsledek byl většinou uspokojivý.

Hlavně videa ve FullHD jsou hezky ostrá. Kamera jen občas během záběru doostřuje. A bohužel je vidět každý třes ruky. Fotky jsou velice pěkné, hlavně v exteriéru za denního světla. Ale i s bleskem se v interiéru dají pořídit zajímavé momentky. Na několik ukázek focení a točení se můžete podívat v galerii.

Fotogalerie
3 fotografie

Je libo extérní baterie, reproduktor nebo konzole do auta?

Samsung ke svému supertelefonu nabízí i celou řadu vychytaného příslušenství. Zaujala mě hlavně externí baterie, která vypadá jako pevný kryt telefonu. Vhodné řešení například na festival nebo stanování, kde jste bez elektřiny. Do "pouzdra" telefon zavřete a on se nabije.

Překvapila mě i krabička, do které se telefon zasadí. A díky systému kanálků se zesílí a vylepší zvuk. Na diskotéku to není, ale pro sledování seriálu jako dělané. A konečně řidiči ocení dok do auta. Po zasazení se začně Galaxy okamžitě dobíjet a navíc se přepne do "auto modu." Kde je k dispozici samozřejmě navigace a možnost volat s hlasitým odposlechem.

Koupí člověk neprohloupí

Samsung Galaxy S není levný telefon, Cenově se (u zavedených prodejců) pohybuje od 13 do 14 tisíc Kč. Pokud je pro vás tato částka únosná a jste náročný uživatel, koupí rozhodně neprohloupíte. A nebudete si rvát vlasy, co jste to koupili za předražený krám.